cartofi,Cartoful,cartof

Cartoful în alimentația bebelușilor și copiilor

Cartoful este una dintre cele mai folosite legume în țara noastră și unul dintre cele mai întâlnite ingrediente din cărțile de bucate.

Gustul neutru și textura fină fac din cartof un aliment preferat la orice vârstă. În plus, este bine tolerat digestiv iar alergiile descrise sunt puține, astfel că este introdus în alimentația bebelușului destul de devreme.

Dar care sunt beneficiile cartofului? Este el un aliment potrivit pentru copiii noștri?

 

Informații nutriționale:

Cartoful este recunoscut ca fiind o sursă importantă de carbohidrați complecși, cu eliberare progresivă în sânge, asigurând astfel energia necesară bunei funcționări ale creierului și mușchilor.

Mai puțin știut este faptul că un cartof mediu conține aproximativ 510mg% potasiu (mai mult decât banana!) constituind astfel o sursă excelentă pentru acest nutrient. Mai conține cantități mici de vitamine (B6 și C), și fibre cu rol important în digestie.

De asemenea, conține cantități mici de proteine (dar de bună calitate și ușor de digerat) și foarte mici de lipide, colesterol și sodiu (neavând astfel nici un rol în producerea bolilor cardiovasculare).

Cu alte cuvinte, cartoful este o legumă destul de săracă nutrițional (cu excepția glucidelor și potasiului)!

“Proasta reputație” a cartofului în gastronomie derivă din metodele nesănătoase de gătire (prăjire în ulei, adăugarea de sosuri, smântână, brânză grasă etc.) care îl îmbogățesc cu grăsimi saturate și multiplică numărul de calorii conținute.

 

Când poate fi cartoful introdus în alimentația sugarului?

Deși bine tolerat digestiv, cartoful va fi introdus în alimentație după vârsta de 6 luni (după introducerea altor legume) dat fiind conținutul destul de redus de vitamine și minerale (fier, calciu, magneziu).

Din același motiv, se recomandă ca în mâncarea bebelușilor să se combine cantitățile mici de cartof cu alte alimente mai bogate în nutrienți.

Astfel, sugarul va savura, cu siguranță, mâncărurile în care cartoful este preparat împreună cu alte legume, precum morcov, păstârnac, fasole verde, ardei, mazăre verde sau carne de pasăre sau vită.

 

Cum gătim cartoful pentru bebeluși și copiii mici?

Pentru mâncarea copiilor, cartofii trebuie să fie aleși dintre cei sănătoși, păstrați la întuneric și răcoare, cu evitarea celor încolțiți sau cu coaja verde, aceștia având potențial toxic.

Modalitățile cele mai sănătoase de preparare sunt gătirea la aburi și coacerea la cuptor, astfel menținându-se gustul plăcut și păstrându-se în interior toți nutrienții.

 

Rețete pe bază de cartofi:

I. Pentru bebeluși

1. Piure de cartofi cu legume

Acest piure poate fi realizat preparând cartoful în amestec cu orice legumă preferată de bebe sau, dimpotrivă, cu bucățele de legume pe care dorim să le introducem în alimentația acestuia sau care au fost refuzate în alte combinații.

 Exemplu de ingrediente:
-1 cartof mic
-1-2 buchețele de brocoli

Mod de preparare:
-se curătă și se spală bine cartoful și brocoli,
-se așează în aparatul de gătit la aburi și se lasă aproximativ 15 minute (sau până sunt legumele moi),
-se pasează cu blenderul până se obține o pastă fină,
-pentru o consistență mai moale, se poate adăuga puțină apă sau lapte (de mamă sau formula de lapte praf).

 

2. Piure aromat de cartofi

Ingrediente:
-1 cartof
-1-2 căței de usturoi
-¼ linguriță de unt

Mod de preparare:
-cartoful și usturoiul, spălate și curățate de coajă, se gătesc la aburi 15 minute,
-se pasează legumele împreună cu untul,
-se obține un piure aromat, foarte gustos, care poate fi combinat cu carne de pasăre, de vită, sau cu ficat de pui.

 

3. “Finger food” multicolor

Ingrediente:
-1 cartof
-1 morcov
-1 sfeclă roșie mică
-10 păstăi de fasole verde tânără (fără fibre și cu boabele foarte mici)

Mod de preparare:
-legumele, curățate, spălate bine și tăiate felii subțiri, se gătesc la aburi aproximativ 15 minute (sau până când furculița intră ușor),
-amestecul colorat se așează apoi într-un bol și se oferă spre degustare bebelușului.

Atenție! Respectați regulile de oferire a alimentelor de tip finger food!

 

4. Omletă cu cartofi la cuptor

Ingrediente
-1 ou
-1 cartof
-1 mână frunze de spanac
-1 roșie
-1 linguriță ulei de măsline

Mod de preparare:
-se gătește cartoful la aburi până devine moale, apoi se dă prin răzătoare,
-se spală spanacul apoi se toacă fin,
-roșia este decojită și tăiată în bucățele mici,
-într-un vas tip yena se bate bine oul cu uleiul, apoi se adaugă legumele și se amestecă bine,
-vasul se introduce la cuptorul preîncălzit la 200˚C unde va fi ținut aproximativ 15 minute.

Rețeta poate fi preparată și pentru copiii mai mari, cu adăugarea un “strop” de sare.

 

5. Carne de pui cu cartofi și legume la cuptor

Ingrediente:
-2 cartofi
-1 morcov
-2 buchețele de brocoli
-2-3 căței de usturoi
-1 pulpă de pui
-Sare, piper (pentru copiii mai mari)

Mod de preparare:
– legumele se curăță de coajă, se spală, se taie felii și se așează în tavă,
– pulpa de pui se spală bine și se așează deasupra legumelor,
-se acoperă legumele cu apă (în special brocoli trebuie să fie bine acoperit pentru că altfel se usucă),
-se bagă în cuptorul preîncălzit la 220˚C, timp de aproximativ 45 de minute.
-pentru bebeluși, mâncarea poate fi pasată fin la blender.

 

II Pentru copii

Cartofi “prăjiți” la cuptor

Ingrediente:
-10 cartofi
-1 lingură ulei de măsline
-sare, piper
-rozmarin

Mod de preparare:
-cartofii se curăță de coajă și se taie în felii subțiri (asemănător cartofilor pai),
-se așează feliile într-o tavă, pe hârtie de copt,
-se amestecă cu uleiul și condimentele și se dau la cuptor (250˚C) timp de 45 de minute.
-se obțin cartofii crocanți și aromați, mult apreciați de copii.

Poftă bună, dragi copii!

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.