Dovleacul plăcintar, cu gust dulce, plăcut, reprezintă una dintre legumele toamnei ușor acceptate de către sugari și copiii mici și bine tolerat de sistemul lor digestiv.
Informații nutriționale:
Ca toate legumele, dovleacul este bogat în apă și fibre vegetale și are un aport energetic scăzut (1oog de dovleac au aproximativ 26 de kcal).
Dovleacul conține glucide în cantitate moderată și proteine în cantitate mică. Grăsimile sunt aproape inexistente în “pulpa” dovleacului, dar sunt prezente în cantitate mare în semințe.
Culoarea portocalie este dată de cantitatea mare de beta caroten (sau provitamina A) din care se sintetizeaza vitamina A în organism. Beta carotenul are rol antioxidant puternic. Studii clinice efectuate în ultimii ani au arătat că beta carotenul poate fi considerat factor de protecție în bolile cardiovasculare și cancer.
Dovleacul mai conține cantități moderate de vitamina C și cantități mici de vitamine din grupul B. Conține, de asemnea, minerale în cantitate mică: potasiu, fosfor, fier și nu conține sodiu.
Când poate fi dovleacul introdus în alimentația sugarului
Dat fiind toleranța bună la nivel digestiv, dovleacul poate fi introdus încă de la începutul diversificării. Adică în jurul vârstei de 6 luni.
Alergiile la dovleac sunt foarte rare.
Cum gătim dovleacul pentru bebeluși și copiii mici
Dovleacul poate fi fiert în apă sau la aburi sau poate fi copt în cuptor. Știm că este suficient gătit atunci când furculița intră ușor în felia de dovleac. Poate fi oferit singur sau în combinație cu alte ingrediente. Datorită gustului dulceag, dovleacul poate fi oferit copiilor la masa principală, dar și la gustările dintre mese.
Dacă ați gătit o porție mai mare de dovleac, excesul poate fi porționat și păstrat la congelator. În momentul folosirii asezati cubul congelat de dovleac la aburi, apoi îl pasați și îl folosiți în continuare la prepararea mesei sugarului.
Dovleacul – rețete pentru sugari și copiii mici
În toate rețetele următoare dovleacul trebuie gătit de dinainte și pasat fin cu mixerul vertical. Apoi îl putem folosi în combinația pe care ne-o dorim.
I Rețete pentru sugari (de la 6 luni):
1.Piure simplu de dovleac
Ingrediente:
- Câteva linguri de piure de dovleac proaspăt preparat
Mod de preparare:
- Se oferă direct spre degustare, fără alte adaosuri, pentru ca bebelușul să se obișnuiască cu gustul dovleacului.
2. Piure de dovleac cu scorțișoară
Ingrediente:
- Piure de dovleac
- Pudră de scorțișoară
Mod de preparare:
- se adaugă puțină pudră de scorțișoară în piureul de dovleac, se amestecă bine și se servește.
- poate fi apreciată și de către copiii mai mari ca un desert delicios sau ca și gustare
3. Piure de dovleac cu măr
Ingrediente:
- piure de dovleac
- 1 măr
Mod de preparare:
- se gătește la aburi un măr (curățat de coajă și tăiat felii) timp de 5 minute
- (cele 2 ingrdiente se pot găti și în același timp: punem întâi dovleacul la aburi, iar când considerăm că este aproape gata adăugăm și feliile de măr. De regulă în ultimele 5 minute de gătit)
- se pasează cu mixerul dovleacul și mărul
- se obține un piure delicios, ușor dulce și parfumat.
4. Piure de dovleac cu iaurt preparat în casă
Ingrediente:
- piure de dovleac
- iaurt (pregătit în prealabil sau iaurt de calitate din comerț)
Modul de preparare este foarte simplu:
- se amestecă piureul de dovleac cu 1-2 lingurițe iaurt până se obține o pastă omogenă
- se oferă bebelușului
5. Piure cu legume (cartof, păstârnac, țelină, ardei) și ulei măsline sau unt
Ingrediente:
- 1-2 linguri piure de dovleac
- 1 cartof mic
- 1 felie păstârnac
- 1 felie țelină
- ¼ ardei gras sau kapia
- ½ linguriță ulei de măsline sau ½ linguriță unt
Mod de preparare:
- se gătesc la aburi toate legumele
- se pasează împreună până se obține un piure fin
- opțional, se subțiază piureul cu 1-2 linguri de apă (dacă sugarul este obișnuit cu o consistență mai lichidă a mâncării)
- după vârsta de 7 luni putem adăuga în piureul de legume ulei de măsline sau unt
6. Finger foods
Le vom oferi atunci când sugarul nostru este pregătit să mănânce și bucățele de mâncare (în medie în jurul vârstei de 10 luni).
Ingrediente:
- cuburi moi de dovleac gătit la aburi sau la cuptor
Fiți alături de sugar atunci când acesta mănâncă pentru a-l putea ajuta dacă se îneacă cu mâncarea!
II Rețete pentru copiii mici
Paste cu dovleac
Ingrediente:
- 50g paste (orice tip, în funcție de preferințe)
- 2 linguri piure dovleac
- 1 ceapă mică, tăiată foarte fin
- 2 căței de usturoi presați sau tăiați fin
- 100ml lapte
- cașcaval sau parmesan ras
- condimente: sare, nucșoară
Mod de preparare:
- se pun la fiert pastele conform indicațiilor de pe pachet
- se călește ceapa în 10 linguri de apă
- se adaugă piureul de dovleac, usturoiul, laptele, și condimentele și se lasă să fiarbă 1-2 minute
- dacă sosul este prea gros mai putem adăuga apă (din vasul în care fierb pastele)
- când pastele sunt aproape gata le răsturnăm peste sos, presărăm cașcavalul ras deasupra, amestecăm bine totul și le mai lăsăm să fiarbă împreună 1 minut.