Supa cremă, de neprețuit în meniul copiilor

supa crema pentru copii

Supa cremă este un fel de mâncare rapid și ușor de făcut, dar gustos și plin de nutrienți. Datorită faptului că legumele sunt mixate, nici un mic mofturos nu poate protesta împotriva ingredientelor nedorite.

Supa cremă este un fel de mâncare foarte versatil: poate fi servită fie la prânz, fie la cină, din ingrediente simple sau mai sofisticate, poate fi consumată rece sau caldă.

Vârsta la care putem introduce supa cremă:

Supa cremă poate fi oferită chiar de la începutul diversificarii, prin adăugarea treptată a ingredientelor. Astfel sugarul se obișnuiește cu gusturile noi ale legumelor într-o mâncare cu textura fină și consistența lichidă, asemănătoare laptelui.

Între 6 și 7 luni supa cremă va fi gatită doar din legume pasate și apă. Apoi, după ce avem 4-5 legume introduse, putem adăuga proteine (carne de pasăre sau vită sau iaurt) și grăsimi (ulei de măsline sau unt).

După vârsta de 1 an, copilul se poate bucura în continuare de gustul plăcut al supei cremă la care se pot adăuga bucațele de pâine sau câteva felii de legume moi pe care cel mic le poate mesteca.

După vârsta de 2 ani, când copiii încep să refuze unele grupe de alimente (cum ar fi legume sau carne sau lactate), supele cremă pot fi folosite ca și bază pentru “a ascunde” unele ingrediente pe care mamele le consideră importante.

După vârsta de 3 ani putem adăuga diferite semințe sau boabe de porumb sau brânzeturi procesate.

Modul de preparare:

  • Se pun la fiert într-o oală diferite legume bogate în amidon și cu un gust relativ neutru. Putem folosi în proporții și combinații diferite: cartof, morcov, păstârnac, pătrunjel rădăcină, chiar țelină. Putem adăuga, dacă dorim, 1 ceapă mică și 1-2 felii de ardei.
  • Pe lângă aceste legume de bază vom adăuga la fiert o legumă “vedetă” care va da culoarea și gustul predominant al supei cremă. În funcție de sezon și preferințe putem alege dintre sfeclă roșie, mazăre, dovleac, cartof dulce, ciuperci, conopidă, brocoli, linte, roșie. Și lista rămâne deschisă.
  • Când legumele sunt moi (furculița pătrunde ușor) scurgem legumele de apă și le pasăm cu mixerul vertical sau la blender.
  • În funcție de consistența pe care dorim să o aibă supa, vom adăuga peste legumele mixate o parte din apa în care au fiert.
  • Punem oala din nou pe foc și adăugăm fie 1-2 lingurițe ulei de măsline, fie o bucațică de unt, fie 1 lingură de smântână. Daca copilul este într-o perioadă în care ne este greu să-i dam lactate, putem adăuga în supă 2-3 lingurițe de iaurt.
  • Pentru un plus de gust putem folosi o crenguță de pătrunjel sau leuștean (sau altă plantă aromatică).
  • Lăsăm supa să dea în clocot, apoi scoatem crenguța de pătrunjel și potrivim de sare pentru copiii mai mari.

Asta este tot!

Rețete de supă cremă sunt multe, important este să folosim variantele cele mai sănătoase pentru copiii noștri. Adică să evităm legumele prăjite sau rântașurile și să adăugăm legume multe, proaspete și variate.

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.