Folosim, sau nu alimentele bio în alimentația copiilor noștri? Au vreun beneficiu pentru sănătate ingredientele de proveniență organică?
Astfel de întrebări își pun multe mame. Și pe bună dreptate. Alimentele bio sau de proveniență organică sunt destul de puține, mai greu accesibile decât cele obișnuite și destul de scumpe. Așadar avem nevoie de câteva argumente pentru a le folosi.
Alimentele bio (termen folosit în spațiul european) sau organice (termen acceptat pe continentul american) reprezintă alimente care sunt obținute după standarde foarte stricte. Pe scurt, cultivarea plantelor se face fără pesticide, fără fertilizatori, iar creșterea animalelor se face fără hormoni de creștere și fără utilizarea abuzivă a antibioticelor.
Ce spun studiile în ceea privește beneficiul pentru sănătate al alimentelor bio.
Acest studiu publicat recent (2020) identifică avantajele alimentelor bio: fructele și legumele conțin o cantitate mai mică de pesticide și nitrați, au mai mulți polifenoli (cu efect antioxidant) și vitamina C. Produsele de origine animală conțin o cantitate mai mare de grăsimi nesaturate, cele considerate benefice pentru sănătate. Produsele lactate conțin mai multe proteine și grăsimi saturate, dar foarte variabil în funcție de condițiile de viață ale animalelor.
Deși impactul asupra sănătății globale a unei persoane pe termen lung trebuie să fie confirmat și prin studii ulterioare, câteva beneficii au putut deja să fie observate. Consumul pe termen lung de alimente organice se pare că reduce riscul de suprapondere și obezitate la ambele sexe și riscul de limfom Hodgkin la femei. Consumul de fructe, legume și lactate de origine organică scade riscul de preeclampsie la gravide și riscul de apariție a eczemei la sugari.
Cu siguranță studiile viitoare vor aduce date suplimentare despre utilitatea folosirii alimentelor bio în alimentația copiilor.
Dar ce facem până atunci?
Copiii au nevoie de un aport corect de energie (adică nici prea mic, că îi înfometăm, nici prea mare, să nu ajungă la surplus ponderal). Mai au nevoie de nutrienți de calitate (proteine, glucide, lipide) și de micronutrienți (setul complet de vitamine și minerale).
Nu au nevoie de substanțe chimice în mâncare (de genul pesticide, nitrați etc), de diverse produse farmaceutice (hormoni de creștere, antibiotice) și nu au nevoie de aditivii, uneori în exces, din produsele procesate.
Așadar putem alege pentru copii alimentele de bază de origine organică (sau bio): fructe și legume, ouă, lactate, carne. Din acestea putem prepara mâncăruri hrănitoare și curate pentru copiii noștri.
Pare inutil totuși să cumpărăm produse bio foarte procesate (de genul snackuri dulci sau sărate, diferite conserve etc.). Da, sunt curate, nu conțin substanțe chimice în exces, dar în afară de calorii goale la preț mare nu conțin altceva.
În ceea ce privește alegerea potrivită a fructelor și legumelor pentru copii, părinții mai beneficiază de un instrument util.
În Statele Unite ale Americii există o instituție numită EWG (Environmental Working Group) care periodic verifică nivelul de pesticide din fructele și legumele cultivate convențional precum și impactul pe care acestea îl au asupra sănătății copiilor. Este important de știut că EWG verifică nivelul de pesticide după ce fructele și legumele au fost spălate, eventual curățate de coajă dacă este cazul. Așadar pregătite pentru a fi consumate!
În funcție de aceste teste, din 2004, EWG emite anual un ghid al celor mai curate fructe și legume, obținute prin agricultura convențională (au conținut scăzut de pesticide) și un ghid al celor mai murdare (conțin pesticide în exces).
Academia Americană de Pediatrie aprobă folosirea acestor ghiduri de către părinți și medici.
Ghidul celor mai curate fructe și legume în 2020 conform EWG
Ghidul celor mai murdare fructe și legume în 2020 conform EWG
Aceste ghiduri pot fi folosite pentru a ne orienta ce produse să căutăm pentru a le cumpăra bio (pentru că cele produse convențional sunt contaminate în exces cu pesticide) și ce produse putem cumpăra din agricultura tradițională.
Dacă doriți informații suplimentare despre legătura dintre alimentele organice și sănătatea copiilor puteți găsiți aici într-un articol emis in 2012 de Academia Americană de Pediatrie.