Morcovul-beneficii și rețete pentru sugari și copiii mici

morcov retete sugari

Morcovul este una dintre cele mai cunoscute și consumate legume din lume.

Are un gust plăcut, este bine tolerat și acceptat, dă rar reacții alergice. Așadar poate fi consumat la orice vârstă.

Informații nutriționale

Morcovul conține un procent ridicat de apă (87%), glucide aproximativ 9% (de unde și gustul ușor dulce), fibre vegetale. Morcovul furnizează în jur de 45 de kcal la 100 de grame.

Lipidele și proteinele sunt în cantitate nesemnificativă.

Dar morcovul este prețios datorită cantități importante de vitamine, minerale, antioxidanți și alte substanțe active biologic.

Pigmentul ce dă culoarea specifică a morcovului este betacarotenul. Acesta, sub acțiunea unei enzime specifice, este transformat în organism în vitamina A.

Morcovul proaspăt mai conține vitamina C, cantități mici din vitaminele din grupul B și minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu.

Beneficiile consumului de morcov:

Beta carotenul (precursorul vitaminei A) joacă rol important în menținerea sănătății ochilor.

Un studiu în acest sens găsiți aici.

Atenție! Dacă alimentăm zilnic sugarul sau copilul mic cu morcov este posibil ca pielea lui să capete o tentă galbenă-portocalie datorită prezenței carotenului în sânge și depunerii lui la nivelul tegumentului. Culoarea gălbuie este vizibilă în special la nivelul palmelor sau tălpilor. Acest aspect poartă numele de carotenodermie și nu semnifică ceva patologic. După reducerea morcovului din dietă pielea va ajunge la aspectul inițial.

Studiile au demonstrat și rolul benefic al compușilor chimici bioactivi din morcov. Se pare că reduc riscul de cancer și de apariție a bolilor cardiovasculare prin efectele lor antiinflamator și antioxidant.

Mai multe informții despre acest aspect găsiți în acest studiu.

Morcovii au efecte diferite asupra consistenței scaunului în funcție de modul în care sunt consumați:

  • morcovii fierți ajută la creșterea consistenței scaunului; pot fi folosiți în alimentația copiilor cu diaree.
  • morcovii cruzi au efect laxativ; pot fi utilizați, împreună cu alte fructe și legume proaspete, în dieta copiilor cu constipație.

Când poate fi introdus morcovul în alimentația sugarului?

Morcovul poate fi consumat de către sugar de la vârsta de 5-6 luni.

De cele mai multe ori în țara noastră debutul diversificării se face cu piureul de morcov.

Cum pregătim morcovul?

Gătitul la aburi reprezintă metoda ideală de a pregăti morcovul. În acest fel vitaminele și mineralele se păstrează, iar gustul este delicios.

Morcovul poate fi gătit și prin fierbere în apă. Deoarece micronutrienții se dizolvă în lichidul de fierbere, ar trebui oferit și el bebelușului împreună cu piureul.

Rețete pentru sugari

Morcovul este o legumă extrem de versatilă. Poate fi folosit în mâncăruri sărate sau în deserturi, gătit în diferite moduri sau păstrat crud în salate. Poate fi oferit la masa principală sau la gustări.

Pentru sugari morcovul va fi întotdeauna gătit înainte de a-l oferi!

1.Piure simplu de morcov

Mod de preparare:

  • se gătește la aburi morcovul curățat și spălat bine în prealabil,
  • se pasează fin,
  • se adaugă apă sau lapte pentru a obține consistența agreată de bebeluș.

2.Piure de morcov cu ingredientele preferate

Morcovul se poate combina foarte bine cu:

  • Fructe: mere, piersici crude sau gătite la aburi
  • Alte legume: păstârnac, cartof, mazăre, fasole verde, broccoli etc.
  • Proteine animale: carne (pasăre, vită)
  • Proteine vegetale: linte
  • Cereale: orez, paste

Mod de preparare:

  • Morcovul se gătește împreună cu ingredientele dorite, apoi se pasează împreună.
  • Pentru gust se pot adăuga plante aromatice (pătrunjel, leuștean, mărar etc) și ulei de măsline sau unt.

3.Piure de morcov cu ficățel de pui

Ingrediente:

  • 1 morcov
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță unt
  • 1 ficățel de pui

Mod de preparare:

  • Se gătesc la aburi morcovul și usturoiul
  • Se fierbe ficățelul separat
  • Se pasează morcovul, usturoiul și ficățelul împreună cu untul. Opțional se pot adăuga câteva frunze proaspete de pătrunjel care vor fi pasate împreună cu restul ingredientelor.

4.Finger foods

Copiilor care sunt deja obișnuiți să manânce bucățele de mâncare (în general după vârsta de 10 luni) li se poate oferi felii de morcovi bine gătiți (intră furculița ușor în ei).

Nu uitați de regulile ce trebuie respectate când hrănim sugarul cu bucățele de mâncare!

Pentru copilul mai mare (dar nu înainte de vârsta de 3 ani!)

  • se feliază morcovul crud împreună cu alte fructe (mere, pere etc).
  • se servește ca și gustare între mesele principale.

În concluzie, nu contează modul în care consumăm morcovul. Important este să îl introducem cât mai des în alimentația copiilor și a noastră  pentru a putea profita de toate beneficiile sale.

 

 

Distribuie acest articol:

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.