Chiar dacă o preparam din ingrediente simple, mâncarea bebelușilor trebuie să fie apetisantă și atrăgătoare. Deoarece ora de masă reprezintă încă un moment în care puiul nostru explorează, își folosește toate simțurile și învață, este de datoria noastră să îi facem experiența culinară cât mai instructivă și distractivă.
Când vine vorba de condimentele care ne fac “masa” mai bună, noi, românii, ne gândim în primul rând la sare și la zahăr.
Deoarece sarea și zaharul nu le putem folosi în primul an de viață al copilului, plantele aromatice pot deveni aliații noștri prețioși în stimularea apetitului celor mici!
Mulți ani părinții au fost reticenți în a folosi condimentele în mâncarea bebelușilor de teama efectelor iritative pe care cei mici le-ar putea avea la nivelul tubului digestiv. Dar observațiile strânse în ultimii ani din țările în care condimentele sunt introduse rapid în diversificare (și vorbim în special de India și de țările din America Centrală) au arătat că, de fapt, sugarii le tolerează foarte bine.
Mai mult, pe lângă gustul plăcut, plantele aromatice au și o serie de efecte benefice pentru sănătate, efecte știute și folosite de sute de ani în medicina tradițională.
Când putem introduce condimentele în alimentația sugarului?
Plantele aromatice pot fi introduse după vârsta de 6 luni, în cantități mici, în amestec cu piureurile de fructe sau de legume. Reacțiile alergice descrise la acestea sunt puține (dar există!), așadar vor avea același regim de introducere ca și restul alimentelor.
Regulile generale ale diversificării se mențin, așadar, și în cazul lor:
1. Se vor oferi mai întâi plantele locale, românești, care pot fi proaspete, de sezon, sau uscate. Abia mai târziu, după 8 luni, se vor oferi condimentele exotice.
2. Se introduce câte un singur ingredient, în cantitate progresiv crescătoare pe parcursul a 3-4 zile.
3. Dacă apar reacții alergice sau tulburări digestive (balonare, diaree, vărsături) se oprește administrarea și se consultă medicul copilașului.
Condimentele picante (chili, curry, piper, ardei iute etc) se recomandă a fi introduse în alimentație după vârsta de 1 an, în cantități mici, acestea fiind cele care au riscul cel mai mare de a produce manifestări digestive.
Plantele aromatice ce pot fi consumate și de către bebeluși:
Pătrunjelul (frunze) este, fără îndoială, “vedeta” plantelor aromatice. Pe lângă aroma plăcută, frunzele de pătrunjel aduc un aport important de vitamine (A, grupul vitaminelor B, dar mai ales vitamina C). Acesta este motivul pentru care nutriționiștii ne încurajează să folosim cât mai frecvent frunzele de pătrunjel. Iar în mâncărurile care permit acest lucru, să-l transformăm din condiment în aliment. Deoarece aroma pătrunjelului dispare în urma prelucrării termice prelungite (dar și vitamina C este distrusă în acest mod!) se recomandă adăugarea frunzelor în mâncare la sfarșitul procesului de gătire sau chiar înainte de momentul servirii.
Pentru bebeluși pătrunjelul poate fi pasat împreună cu piureurile de legume, poate aroma ciorbele cu sau fără carne, tocănițele, sosurile. La copiii peste 1 an poate fi adăugat în salate.
Mărarul, leușteanul, țelina sunt plante aromatice prezente în mod tradițional în bucătăria românescă. Au un gust plăcut, pot fi folosite aproape în același mod ca și pătrunjelul (ciorbe, sosuri, salate) pentru a îmbunătăți gustul, fără a avea însă proprietățile nutriționale ale acestuia.
Frunzele de cimbru, cu al lor gust puternic dau aroma în numeroase preparate pe bază de legume sau leguminoase (fasole, linte). Pentru bebeluși pot fi adăugate în ciorbe sau piureurile de legume.
Frunzele uscate de dafin pot fi introduse în apa în care fierb legumele pentru piure sau în sosurile cu carne. Spre deosebire de alte plante aromatice, frunzele de dafin pot fi gătite un timp mai îndelungat fără să-și piardă aroma. Înainte de servire vor fi scoase din preparat.
Plantele aromatice de origine mediteraneană (oregano, rozmarin, busuioc) dau gust mâncărurilor adorate de copii: paste, pizza, cartofi pai la cuptor, sosuri pentru legume sau carne.
Deserturile și condimentele
Când vine vorba de deserturi, s-a observant că și bebelușii sunt mare amatori și le consumă cu plăcere. Acestea pot fi aromate cu vanilie, scorțișoară, nucșoară sau coajă de lămâie sau de portocală permițând astfel scăderea cantității sau chiar eliminarea zahărului.
Astfel piureurile simple de fructe (măr, pară etc.) sau chiar de legume (dovleac, cartof dulce) vor fi mai gustoase doar presărând miezul dintr-o păstaie de vanilie sau o cantitate mică de scorțișoară măcinată. În plus, vanilia poate schimba aroma iaurtului, a brânzei de vacă, dar și a budincilor sau biscuiților preparați în casă.
Acestea sunt câteva exemple de plante aromatice ce pot fi folosite în primele luni de la debutul diversificării. Pe măsură ce bebelușul învață gusturi și texturi noi, iar tubul său digestiv se obișnuiește cu alimentele solide, gama de plante aromatice pe care le putem utiliza poate crește în funcție de preferințele și tradițiile culinare ale familiei.
În concluzie, gustul copiilor pentru mâncarea savuroasă poate fi educat chiar din etapa de sugar. În plus, mamele se pot baza pe plantele aromatice în încercarea dificilă de a hrăni corect bebelușii “pretențioși” la mâncare.
Uleiurile aromatice din cimbru,busuioc,rozmarin,oregano pot da efecte hepatotoxice la bebelusi si copii!
Mancate in cantitati mari! Nimeni nu mananca un buchet de busuioc :))