Somonul pe gustul copiilor

somon,copii,gust,reteta,meniu,aport, proteine,bebelus,hrana,gatit, Somonul,nutritie,pediatrica,alimentație, gustul,hering, macrou, somn,omega 3, sugari

Somonul face parte din grupa peștilor grași și este recunoscut, împreună cu alte specii precum hering, macrou, somn, pentru conținutul ridicat de acizi grași polinesaturați și în special omega 3. Este o sursă valoroasă de proteine cu o valoare biologică înaltă conținând toți aminoacizii esențiali. Conține, de asemenea, vitaminele A și D, precum și vitamine din complexul B. În ceea ce privește prezența mineralelor, somonul conține calciu în cantitate variabilă, fosfor în cantitate mare și fier într-o cantitate mai mică decât carnea roșie sau cea de pasăre.

După vârsta de 10 luni somonul poate fi introdus în alimentația bebelușului, copiii acceptându-l cu ușurință datorită gustului plăcut.

Pentru sugari, dar nu numai, cele mai sănătoase modalități de preparare sunt la aburi sau la cuptor. Astfel peștele își păstrează gustul bun și toți nutrienții săi prețioși.

Somon gătit la aburi:

Ingrediente:

  • un medalion de somon (sau file)
  • zeama de lămâie
  • sare, pentru copiii mai mari sau adulți

Mod de preparare:

Se spală bine carnea de somon, se stropește cu zeama de lămâie (se presară și sare dacă se dorește pentru cei mari) și se lasă la aburi 15-20 de minute în funcție de grosime.

Carnea preparata este moale, numai bună de pasat în piureul de legume sau, la fel de bine, se poate rupe în bucăți mici și oferi sugarului pentru a le prinde și introduce în gură singur (finger-food).

Mai este cazul să precizez că somonul trebuie întâi verificat bine de oase? Cred că nu.

 

Somon la cuptor

Ingrediente:

  • o bucată de somon
  • zeama de lămâie
  • sare dupa gust, pentru cei mari

Mod de preparare:

Somonul, bine spălat, uns pe toate părțile cu lămâie, se așează într-o tavă sau un vas tip yena. Se adaugă în tava o cană de apă și se introduce în cuptorul încins la 200 de grade, aproximativ 20-30 de minute, în funcție de grosimea somonului.

Se servește ca și somonul fiert la aburi.

Poftă bună!

 

Etapa 10-12 luni. Bebelușii aflați în această etapă de vârstă sunt capabili să mănânce piureurile pasate mai grosier. Este momentul când li se pot oferi bucățele de mâncare moi, de dimensiuni mici, pe care copilașii să le poată mânca singuri. Atenție: în aceste momente sugarii nu trebuie lăsați nesupravegheați pentru că se pot îneca cu mâncarea!

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.