“Fructele de pădure” reprezintă o grupă mare de fructe care cresc în regiunile împădurite. În țara noastră cele mai consumate sunt zmeura, murele, afinele, coacăzele, fragii, măceșele etc.
Datorită popularității lor în creștere, fructele de pădure sunt tot mai mult cultivate de producători.
Fructele de pădure au în comun faptul că sunt bogate în antioxidanți, cu multiple beneficii în acest sens.
Și mai au în comun faptul că sunt alimente puternic alergene, putând produce o serie de reacții, de la urticarie până la șoc ananfilactic, la persoanele sensibile.
Informații nutriționale
Fructele de pădure conțin un procent mare de apă (în jur de 80%), proteine și grăsimi în cantități extrem de mici. Sunt bogate în fibre și au un număr redus de calorii (în jur de 60 kcal pe 100g).
Fructele de pădure sunt foarte bogate în vitamine, în special în vitamina C.
Coacăzele negre și măceșele conțin cantitățile cele mai mari de vitamina C!
Mai conțin potasiu în cantitate mare și alte minerale în cantități mai mici: calciu, magneziu, fier etc.
În ultimii ani fructele de pădure au fost mult studiate datorită compușilor bioactivi pe care îi conțin și care joacă un rol important în menținerea sănătății.
Beneficiile consumului de fructe de pădure
Substanțele bioactive conținute de aceste fructe au rol antioxidant puternic. Astfel au efect benefic în prevenirea bolilor cardiovasculare și chiar ar putea reduce incidența unor tipuri de cancere.
Când pot fi introduse în alimentația sugarului?
Fructele de pădure sunt incluse pe lista alimentelor puternic alergene, iar momentul optim de introducere în alimentația bebelușului a fost mult studiat.
Până în urmă cu câțiva ani părerea generală a experților în nutriție pediatrică era de a oferi alimentele alergene cât mai tarziu (după vârsta de 1 an) pentru evita apariția reacțiilor alergice. Din păcate acest lucru nu a avut efectul scontat. Dimpotrivă. Numărul copiilor cu reacții alergice a crescut.
Studiile observaționale efectuate în toată lumea au arătat ca fiind benefică introducerea sub vârsta de 1 an a alimentelor cu risc alergic.
În 2017, în ultimul său ghid referitor la diversificarea sugarului, ESPGHAN nota că alimentele alergene, deci și fructele de pădure, pot fi introduse treptat, în cantități mici, după vârsta de 4 luni.
Dar pentru că, așa cum bine știm, fiecare copil este diferit, este bine să cereți părerea medicului pediatru referitor la momentul optim de introducere a fructelor de pădure în alimentația copilului dumneavoastră!
Cum pregătim fructele de pădure pentru bebeluși
Ca și pentru alte fructe, varianta optimă este de a oferi sugarului forma proaspătă, negătită, pentru a beneficia de întreaga cantitate de vitamina C.
Însă în sezonul rece fructele de pădure congelate pot fi folosite cu succes pentru a îmbogăți mâncărurile cu arome delicioase și cu vitaminele necesare.
Rețete simple pentru bebeluși
Dat fiind potențialul alergen ridicat al fructelor de pădure, se recomandă oferirea inițială a unor cantități mici și apoi, în funcție de toleranță, creșterea treptată a lor.
1.Piure de măr, pară și afine
Ingrediente: 1măr, 1 pară, 10 afine
Mod de preparare:
- se spală și se curăță de coajă mărul și para
- se spală bine afinele
- se pasează cu blenderul vertical până se obține o pastă fină
2.Piure de piersică cu zmeură (sau mure)
Ingrediente: 1 piersică, câteva bucăți de zmeură
Mod de preparare:
- se spală și se decojește piersica
- se spală bine zmeura și se trece printr-o sită fină pentru a îndepărta semințele (dacă bebe nu protestează când le simte în gură puteți sări peste această etapă)
- se pasează fructele împreună și gata!
3.Piure de banană cu coacăze negre
Ingrediente: 1 banană, câteva coacăze negre
Mod de preparare:
- se pasează miezul de la banană cu coacăzele până se obține piureul dorit.
- gustul dulce al bananei se combină bine cu partea mai acră din coacăze și rezultă un piure foarte aromat.
În final, fructele de pădure se pot combina cu orice alte fructe în funcție de sezon sau de preferințele culinare ale copilului.
4.Iaurt cu zmeură
Ingrediente: 100ml iaurt, zmeură
Mod de preparare:
- se pasează zmeura printr-o sită fină pentru a îndepărta semințele
- se amestecă iaurtul cu piureul de zmeură
- dacă bebelușul dorește o masă mai consistentă, putem adăuga în iaurt și un biscuite (fără zahăr).
5.Finger food sau bucățelele de mâncare
Dat fiind că sunt frumos colorate și foarte parfumate atunci când sunt bine coapte, fructele de pădure constituie un excelent finger food.
Nu uitați de regulile de oferire ale bucățelelor de mâncare pentru a evita înecul cu mâncare și sufocarea!
Fructele fără coajă (ex. zmeura, murele, fragii) vor fi tăiate în jumătate și apoi oferite. Semințele pot fi consumate de copil. S-ar putea să le regăsiți în scaun!
Fructele cu coajă (ex. afinele, coacăzele) vor fi decojite și tăiate în jumătate, apoi vor fi oferite bebelușului.
Pe măsură ce copilul crește (după vârsta de 1 an) fructele de pădure pot fi introduse în diferite deserturi: clătite, biscuiți, tarte etc.
În concluzie, fructele de pădure pot alcătui o masă gustoasă și plină de nutrienți pentru micuții noștri. Iar dacă respectăm regulile legate de alergii și de riscul de înec, pot fi consumate în deplină siguranță.