Conopida în alimentaţia bebelușului

Conopida

Conopida, leguma cu formă, gust și miros ușor ciudate, înrudită cu brocoli, reprezintă o sursă bogată de nutrienți valoroși. Conține cantități importante de vitamina C, potasiu, calciu, dar și fibre și antioxidanți. În schimb numărul de calorii conținut este mic, la fel și nivelul de sodiu.

Când se poate introduce în alimentație?

Conopida fiind o legumă puțin mai greu de digerat, putând duce la balonarea bebelușului, va putea fi oferită abia după vârsta de 8 luni. Conopida bine fiartă, ruptă în bucățele mici, poate constitui un excelent finger food după vârsta de 10 luni.

Cum o oferim sugarului?

Rețetele clasice cu conopidă din alimentația adultului (salate cu sau fără maioneze, paneuri, sufleuri) nu sunt potrivite consumului de către sugar și copilul mic.

Pentru a-i păstra bogăția de vitamine, cea mai bună metodă de gătire pentru cei mici este prepararea la aburi.

Rețete cu conopidă pentru sugari:

 1. Piure de conopidă

Ingrediente:

  • câteva buchețele de conopidă

Mod de preparare:

  • Se rupe conopida în buchețele mici, se spală bine sub jetul de apă rece.
  • Se pune la aburi până devine moale (furculița pătrunde ușor).
  • Se pasează fin, se adaugă apă până la consistența preferată de bebeluș, și se servește călduță. Pentru un plus de gust puteți adăuga în piure câteva picături de ulei de măsline.

Acest piure simplu este ideal pentru familiarizarea sugarului cu gustul conopidei.

2. Piure de conopidă cu măr și dovlecel

Ingrediente:

  • 3 buchețele de conopidă
  • 1 măr
  • 3 felii de dovlecel

Mod de preparare:

  • Se spală bine legumele și mărul, conopida se rupe buchețele, mărul și dovlecelul se curăță de coajă și se taie felii.
  • Se pune conopida singură în vasul de fiert la aburi pentru 15-20 de minute, apoi se adaugă feliile de măr și dovlecel (conopida are timpul de gătire mai lung).
  • După ce toate ingredientele sunt moi, se lasă la răcit 10-15 minute.
  • Se pasează fin la blender și se oferă sugarului.

3. Mancare de conopidă cu legume pentru bebelușii care preferă deja mâncărurile mai complexe

Ingrediente:

  • 3 buchețele de conopidă
  • 1 morcov mic
  • 1 cartof
  • ½ de ardei
  • 2 linguri suc de rosii
  • ulei de măsline
  • frunze de pătrunjel
  • Opțional: carne de pui sau de vită

Mod de preparare:

  • Se curăță și se spală bine toate legumele și se pun la fiert într-un vas mic cu apă și sucul de roșii.
  • Se lasă să fiarbă împreună până când legumele sunt moi (intră ușor furculița în ele).
  • În acest moment se adaugă uleiul de măsline și frunzele de pătrunjel și se oprește focul.
  • După ce s-a răcorit puțin (10-15 minute), se pasează în blender legumele împreună cu o cantitate mică din sosul rezultat și se oferă sugarului.

Dacă se dorește un prânz cu carne, se poate adăuga bucațica de pui sau vită, bine fiartă în prealabil, în amestecul de legume (carnea necesită un timp mai lung de gătire). Pentru economie de timp se pot folosi bucatele de carne fierte și congelate.

Pentru copiii mai mari si adulți se poate adăuga puțină sare, după gust.

Poftă bună!

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

2 comentarii

  1. Vă rog să ne spuneți ce suc de roșii recomandați. Mulțumesc!

    1. Dr. Camelia Bănuţ

      Bună ziua! Pentru bebeluși (vârsta sub 1 an) cel mai potrivit este sucul de roșii preparat proaspăt în casă, fără sare. Pentru copiii care au împlinit deja 1 an putem folosi sucuri de rosii pasteurizate cu un adaos mic de sare. Ar fi de evitat conservele bogate în aditivi (conservanți, coloranți), zahăr, cantitate mare de sare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.