Avocado – informații nutriționale și rețete pentru sugari

avocado

Avocado, acest fruct exotic necunoscut la noi în țară până acum câțiva ani, a ajuns să fie consumat tot mai mult datorită bunei sale toleranțe digestive și a proprietăților sale nutriționale.

Este originar din America de Sud, dar în prezent producția mondială este asigurată de Mexic si de statul California.

Informații nutriționale:

Avocado este foarte bogat în nutrienți de calitate.

O porție de avocado (adică jumătate dintr-un fruct) este bogată în fibre alimentare, are foarte puține zaharuri (ca dovadă gustul deloc dulce), conține minerale (potasiu, sodiu, magneziu) și este bogat în vitamine: A, C, E, K, acid folic, niacina, riboflavina.

Dar punctul forte al fructului de avocado îl reprezintă cantitatea mare de grăsimi mononesaturate pe care le conține (grăsimile bune pentru sănătate). Conține și grăsimi polinesaturate, dintre care unele considerate esențiale în alimentația copilului mic (îi asigură creșterea și dezvoltarea). Grăsimile saturate (cele dăunătoare pentru sănătate) sunt în cantitate foarte mică.

Datorită conținutului mare de grăsimi, avocado furnizează o cantitate apreciabilă de calorii: 167kcal pe porție sau 227kcal un fruct întreg.

Informații mai detaliate despre conținutul nutrițional al fructului de avocado găsiți aici.

Beneficiile consumului de avocado:

Studiile au arătat că beneficiile acestui fruct pentru sănătate sunt numeroase: ajută la scăderea colesterolului total din sânge, scăderea LDL colesterolului și a trigliceridelor. Pe baza acestui efect, o dietă ce include des consumul de avocado se pare că are rol protector față de bolile cardiovasculare (scade riscul de ateroscleroza).

În plus, avocado a dovedit că are beneficii și în ceea ce privește controlul greutății corporale și reducerea riscului de obezitate.

Când poate fi introdus în alimentația sugarului

Datorită texturii cremoase și a numeroșilor nutrienți conținuți, avocado poate fi introdus destul de repede în alimentația bebelușilor.

De fapt, în țările în care se cultivă avocado, acesta constituie de multe ori primul aliment introdus în diversificare.

Conform recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății), dar și ESPGHAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie și Nutriție Pediatrică), diversificarea se începe cu produse locale, de sezon. Așadar în Romania debutul diversificarii se face cu fructe și legume locale (mere, pere, morcovi, pătrunjel etc), iar avocado, ca și fruct exotic, va fi introdus abia în etapa următoare (7-8 luni).

Cum pregătim avocado pentru bebeluși

Marele avantaj al fructului de avocado este că acesta nu trebuie gătit. Așadar masa este gata imediat.

Se alege un fruct bine copt, de consistență moale și cu coaja închisă la culoare. Se taie în jumătate, se scoate sâmburele, iar miezul este scos cu ajutorul unei lingurițe. Se servește imediat pentru că avocado își modifică rapid culoarea.

Rețete cu avocado pentru bebeluși:

1.Piure simplu de avocado

Pulpa fructului se pasează fin și apoi este oferită imediat bebelușului. Acesta va putea astfel învața ce gust are avocado.

2.Piure de avocado cu un alt fruct (ex. măr, pară, banană, piersică)

Se curăță de coajă fructele și se taie felii

Se mixează împreună până se obține o pastă de consistența dorită

Se oferă imediat bebelușului

3.Piure de avocado cu legume

Se pot folosi orice legume în funcție de preferințele copilului. Merg foarte bine legumele cu gust mai dulce (ex. morcov, păstârnac, dovleac plăcintar). Legumele sunt bogate în fibre, minerale, vitamine, dar sărace în grăsimi, astfel că avocado, cu bogăția sa de grăsimi de calitate, completează foarte bine aceste mese.

Se gătesc legumele la aburi

Se pune pulpa de la avocado împreună cu legumele într-un vas și se mixează până la textura dorită.

Se servește bebelușului.

4.Piure de avocado cu iaurt sau cu brânză de vaci

Se curăță și se mixează pulpa fructului

Se amestecă cu 1-2 lingurițe de iaurt sau de brânză

5.Finger-foods

Datorită faptului că avocado este un fruct foarte moale, se pretează foarte bine a fi oferit sub formă de finger-food atunci când bebelușul este pregătit.

Se taie pulpa de avocado în felii subțiri și se oferă sugarului.

Pentru a fi mai apetisante, bucațelele verzi de avocado pot fi combinate cu felii colorate de alte fructe.

În loc de concluzie, dragi părinți, vă reamintesc că sănătatea copilului se construiește pas cu pas, zi de zi, inclusiv prin consumul unor alimente sănătoase și cât mai variate.

 

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.