Câtă mișcare fizică ar trebui să facă zilnic un copil? Ghidul pe etape de vârstă

miscare fizica copii

Joaca activă precum și activitățile sportive efectuate regulat sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului nostru.
Încă de la început bebelușul are nevoie de stimulare fizică pentru achiziția diferitelor abilități motorii.
În etapele următoare, de copil mic, preșcolar și școlar, abilitățile continuă să se dezvolte, fiind stimulate în primul rând prin joacă. În același timp, prin activitatea fizică efectuată copilul consumă energie, lucru esențial în menținerea greutății corporale în limite normale.
În acest sens, întrebarea pe care și-o pun, inevitabil, toți părinții este: câtă mișcare fizică ar trebui să facă un copil zilnic ca să se mențină sănătos?

Răspunsul a fost dat de către specialiștii de la ECOG (European Childhood Obesity Group) conform cărora reperele pe etape de vârstă ar fi următoarele:

1. Copiii mai mici de 12 luni

Tipul de activitate: joaca pe podea, într-un mediu sigur și sub supravegherea atentă a unui un adult. De exemplu: așezarea pe burtică, jocuri cu obiecte avand ca scop încurajarea bebelușului să prindă, împingă, tragă, introducă etc.
Frecvența: mai multe sesiuni zilnice cu durata cuprinsă între 5 și 15 minute.
Beneficii: susține dezvoltarea conexiunilor nervoase, contribuie la întărirea mușchilor și a oaselor, îmbunătățește abilitățile de coordonare motorii, promovează abilitățile de interacțiune cu persoanele din jur.

2. Copiii între 1 și 5 ani

Tipul de activitate: jocuri cu părinții, frații sau alți copii de vârste apropiate care încurajează copilul să prindă, să se întindă, să se târască, să fugă, să lovească cu piciorul (ex . în minge), să arunce.
Frecvența: zilnic, cel puțin 3 ore, în mai multe sesiuni de câte 10-20 de minute pe tot parcursul zilei.
Beneficii: întărirea oaselor și a mușchilor, stimularea activității inimii, îmbunătățirea echilibrului și abilităților de coordonare. Ajută la menținerea greutății corporale în limite normale, crește stima de sine și nivelul de independență al copilului.

3. Copiii între 5 și 12 ani

Tipul de activitate: activitate fizică moderată sau intensă, adică acele activități care fac copilul să se înroșească la față, să se încălzească, să transpire (ex. sărituri, fugă, dans etc).
Frecvența: cel puțin 60 de minute pe zi.
Beneficii: sprijinirea procesului de concentrare și învățare, întărirea mușchilor și oaselor, îmbunătățirea echilibrului și ale abilităților de coordonare. Ajută la menținerea greutății corporale în limite normale, crește stima de sine și nivelul de independență, ajută copilul să-și facă prieteni noi și să-și dezvolte abilitățile de comunicare.

4. Copiii între 13 și 17 ani

Tipul de activitate: activitate fizică moderată sau intensă. Adică acele activități care fac copilul să transpire, să se înroșească la față. Sunt incluse toate activitățile sportive care îi fac plăcere copilului, în mediu organizat sau nu, la școală sau acasă.
Frecvența: cel puțin 60 de minute pe zi
Beneficii: sprijinirea procesului de concentrare și învățare, întărirea mușchilor și oaselor, îmbunătățirea echilibrului și ale abilităților de coordonare. Ajută la menținerea greutății corporale în limite normale, crește stima de sine și nivelul de independență, ajută copilul să-și facă prieteni noi și să-și dezvolte abilitățile de comunicare. Au rol benefic asupra funcției inimii și sitemului circulator, îmbunătățesc sănătatea mentală și starea de bine.

Așadar, dragi părinți, să ne trimitem copiii afară la joacă, să-i îndemnăm să meargă pe bicicletă, trotinetă, role, să sară coarda, să danseze, să joace fotbal, baschet sau ce le place lor.

Dovezile medicale sunt de necontestat: activitatea fizică joacă un rol important în dezvoltarea armoniasă a copilului și, în același timp, asigură “arderea” surplusului de calorii cu menținerea greutății corporale în limite normale.
În plus, noi ca părinți, trebuie să fim atenți și la timpul sedentar petrecut de cei mici în fața ecranelor, precum și la durata somnului acestora, ambele fiind strâns legate de sănătatea copiilor noștri.

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.