Schema de diversificare a lui Andrei

schema,diversificare,bebelus,copil,hrana,meniu,alimente,preferinte,schema de diversificare,nutritie,pediatrica,alimentație,reteta, sugar,bebelușului

Pentru ca regulile diversificării să nu rămână ceva abstract și aparent fără legătură cu realitatea bebelușilor, voi prezenta schema după care a fost diversificat bebe Andrei.

O să vă rog să fiți atenți, în primul rând, la modalitatea de introducere a alimentelor permise și mai puțin la ordinea în care acestea au fost introduse.

Atenționare! Această schemă este prezentată doar ca exemplu și nu se dorește a fi un model care să se aplice la toți sugarii! Începeți diversificarea doar la recomandarea medicului!

Mama lui Andrei se prezintă cu acesta la consult pentru că de aproximativ 10 zile sugarul este foarte agitat, se trezește noaptea la maxim 2 ore să sugă (după ce înainte se trezea de maxim două ori pe noapte pentru a mânca). “Parcă nu se mai satură” spune mama îngrijorată.

Andrei este un bebeluș de 5 luni și 10 zile, născut la termen, fără probleme de sănătate, alăptat exclusiv. La examenul medical nu prezintă semne de boală și nici erupții dentare în desfășurare care ar fi putut explica agitația, își ține bine capul, stă cu sprijin în șezut.

Se decide inițierea diversificării alimentației.

Ca o paranteză: momentul se desfășoară în luna august, o lună favorabilă procesului de diversificare datorită bogăției de fructe și legume proaspete.

Așadar, la sugarul nostru diversificarea se începe la 5 luni și 10 zile, prin introducerea piureului de legume la masa de la ora 13 astfel:

 • Ziua 1-ora 13˚˚ 1 linguriță de morcov fiert la aburi, pasat foarte bine
 • Ziua 2-ora 13˚˚ 2 lingurițe piure de morcov
 • Ziua 3-ora 13˚˚ 3 lingurițe piure de morcov

După fiecare porție de piure a primit în continuare lapte de mamă.

Deoarece sugarul a tolerat foarte bine piureul de morcov, se trece la introducerea în piure a celei de-a doua legume.

Notă: legumele pasate au o consistență mult mai crescută decât laptele și este posibil ca sugarul să nu le poată mânca sau să nu îi placă. De aceea se recomandă adăugarea în piure a unei cantități din apa în care au fiert legumele, sau dacă au fost făcute la aburi, se poate adăuga puțină apă plată.

În continuare:

 • Ziua 4-ora 13˚˚ piure de morcov + 1 linguriță păstârnac fiert
 • Ziua 5-ora 13˚˚ piure de morcov + 2 lingurițe păstârnac fiert
 • Ziua 6-ora 13˚˚ piure de morcov + 3 lingurițe de păstârnac fiert

Este bine de știut că după introducerea cu succes a unui aliment (adică este tolerat digestiv și acceptat ca și gust de sugar) cantitatea ce va fi mâncată va fi stabilită strict de copil! Nu va fi forțat să mănânce tot ce i s-a pregătit.

În ziua a 7a, Andrei primește o masă de morcov și păstârnac în cantitatea pe care o dorește, apoi este pus să sugă la sân.

 • Ziua 8-ora 13˚˚ morcov+păstârnac+1 linguriță dovlecel
 • Ziua 9-ora 13˚˚ piure morcov+păstârnac+2 lingurițe dovlecel
 • Ziua 10-ora 13˚˚ piure morcov+păstârnac +3 lingurițe dovlecel
 • Ziua 11- ora 13˚˚ piure legume + 1 linguriță ardei
 • Ziua 12- ora 13˚˚ piure legume + 2 lingurițe ardei
 • Ziua 13- ora 13˚˚ piure legume + 3 lingurițe ardei

Astfel, la 2 săptămâni de la debutul diversificării Andrei primește la masa de prânz piureul din 4 legume urmat de lapte de mamă.

La vârsta de 5 luni și 3 săptămâni bebe Andrei se îmbolnăvește, prezintă secreții nazale abundente, diagnosticul este de viroză respiratorie.

În acest caz recomandarea este de a se continua administrarea piureului din legumele deja introduse și bine tolerate și de a nu se mai introduce nici un aliment nou până la vindecarea completă.

La vârsta de 6 luni sugarul este declarat vindecat și se reia procesul de diversificare.

În continuare, alimentul nou introdus apare subliniat și se va subînțelege că este oferit în cantitate progresiv crescătoare, 1 linguriță în prima zi de administrare, 2 lingurițe în ziua a 2-a, 3 lingurițe în ziua a 3-a, apoi după dorința sugarului, iar în completare primește lapte matern.

 • 6 luni: ora 10˚˚ –măr pasat fin
  ora 13˚˚ -piure din cele 4 legume
 • 6 luni și 4 zile : ora 10˚˚ – piure măr
  ora 13˚˚ – piure 4 legume + 1 linguriță piure cartof
 • 6 luni și 1 săptămână:  ora 10˚˚– 1 linguriță piersică pasată
  ora 13˚˚ – piure legume
 • 6 luni și 10 zile : ora  10˚˚– piure măr sau piersică
  ora 13˚˚ – piure legume + mazăre verde
 • 6 luni 2 săpt.: ora 10˚˚  – piure fructe
  ora 13˚˚– piure legume + 1 linguriță carne pui fiartă
 • 6 luni 3 săpt.: ora 10˚˚– piure fructe (măr+piersică)
  ora 13˚˚ – piure legume + 1 linguriță carne vită fiartă
 • 7 luni: ora  10˚˚– piure fructe
  ora13˚˚  – piure legume +carne ( 2 zile/săptămână pui, 2 zile/săptămână vită)
  ora 17˚˚ – 1 linguriță cereale + lapte mamă
 • 7 luni 3 zile : ora 10˚˚ – piure fructe
  ora 13˚˚ – piure legume + carne pui/vită
  ora  17˚˚– brânză vaci făcută în casă

Între 7 și 8 luni s-au mai introdus para și caisa (la masa de fructe), uleiul de măsline, gălbenușul de ou și alte legume (la masa de prânz) și iaurtul, mămăliga (la masa de seară).

După fiecare masă sugarului i s-a oferit lapte de mamă.

 

La 8 luni meniul lui Andrei arata astfel:

ora 10 – piure din fructe (măr, pară, piersică, caisă)

ora 13 – legume + carne pui/vită/gălbenuș de ou + ulei măsline sau legume +ulei de măsline

ora 17 – cereale/iaurt/brânză vaci în diverse combinații

Lapte de mamă la cerere!

 

În loc de concluzie, aș vrea să reamintesc recomandarea conform căreia diversificarea se începe cu produse locale, de sezon, la care riscul de apariție a reacțiilor alergice este mai mic. Ordinea de introducere a alimentelor ce sunt permise a fi folosite la debutul diversificării, și care se pare că dă mari bătăi de cap mamelor, depinde de istoricul medical și de preferințele  bebelușului,  de obiceiurile alimentare ale familiei și, nu în ultimul rând, de sezon.

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

23 de comentarii

 1. De foarte mult timp caut informatii legate de diversificare fetita mea implinind in curand 6 luni.In sfarsit am gasit un articol din care am inteles perfect cum se face diversificarea,pasii care trebuie urmati.Ati explicat foarte simplu,concis,pe intelesul tuturor.Va multumesc.

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Cu mult drag. Diversificare usoara!

 2. Buna mami.Am o fetita care trebuie sa implineasca pe 11,7 luni. Alaptata exclusiv la san.Numai țâțica fara biberoane.Am inceput diversificarea pe la 5 luni si 2 saptamani,la recomandarea medicului.Am inceput cu suculet de morcov,de mar..avea zile cand manca,cand nu manca.Este grea trecerea de la san la mancare.Am fost la medic,si are 7,600 si 70 de cm.Nu prea a mai luat in greutate asa mult,doctorita zicea ca trebuia sa aibe undeva in jur de 8.Dar ea este foarte energica da din picioare intruna,sta foarte bine in fund,este vioaie,rade se joaca foarte mult.
  Ideea e ca nu a avut un program cu mancarea stabil,pt ca uneori manca,alteori nu.Vroia numai san,si n am insistat foarte mult pt ca mi s-a parut micuta,si nu am vrut sa o fortez.
  Acuma fiind maricica,nu stiu cum sa procedez in continuare cu mancarea.De exemplu ea se trezeste la 9,9:30 sau chiar 10.Ar trebuii imediat sa-i dau pireul de fructe dupa ce s-a trezit? Sau cum trebuie sa peocedez?
  Dupa de la 10 pana pe la 12 ea se joaca.si pe la 12 o ia somnu.se trezeste undeva la 13.Si la 14 somn.Ar trebuii sa i dau pireul de legume.Cand trebuie sa il dau? Inainte sa adoarma sau cum? Ca sunt total debusolata si ametita,si speriata ca nu prea vrea sa manance,mananca 2,3 lingurite,dupa numai vrea,se alinta trebuie sa stau o ora sa manance aproape tot.O alaptez in continuare,chiar si noaptea de cate ori vrea ii dau.Pt ca ea adoarme numai la san.
  Cum ma sfatuiesti sa fac si ce program sa-i fac..ca sunt debusolata total.Numai inteleg nimic..

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Buna ziua. Primele saptamani de diversificare nu au atât de mult rol nutritional cat de acomodare a copilului cu gusturi și texturi noi. Laptele de mama ramane alimentul de baza până spre vârsta de 1 an. Fetita inca se obișnuiește cu „noutățile” alimentare, asa ca nu o fortati sa manance. Intr-o zi va accepta 2-3 lingurite, in alta 4-5 lingurite, iar in alte zile (mai ales daca e bolnavă, obosită, agitata) poate va dori doar san. Masa de fructe poate fi dimineata, înainte de suptul de la ora 10. Piureul de legume poate fi dat înainte de suptul de la 13-14. Încercați să păstrați orele, bebelusilor le place monotonia. Diversificare usoara!

   1. Buna ziua. Foarte frumos ați explicat, ați vrea și eu să vă întreb câteva lucruri referitoare la diversificare. Fetița mea împlinește 7 luni peste 10 zile, am inceput o ușoară diversificare acum 2 săptămâni apoi ne am tot oprit pentru că avea dureri de burtica. Mi s a spus că i am oferit prea multe legume într-un timp foarte scurt. Eu am procedat în felul urmator: ziua 1 piure morcov, ziua 2 piure morcov, ziua 3 piure morcov + păstârnac, ziua 4 dovlecel + paatranacul, ziua 6 dovlecel + paatranacul+ morcov + ardei capia foarte puțin, ziua 7 pauza, ziua 8 dovlecel + paatranacul+ cartof dulce 15 lingurițe, ziua 9 dovlecel + paatranacul + cartof dulce 38 grame, ziua 9 cartof dulce 12 lingurițe, iar începând cu a 10 zi am luat pauza cu totul pentru că fetița avea dureri de burtica seara. Am alaptat o in continuare la cerere, iar durerile de burtica au dispărut.
    Acum trebuie sa reiau diversificarea de la 0 și mă întrebam dacă pot aplica aceleași reguli sau cum sa procedez, având în vedere că este maricica deja și a făcut cunoștință doar cu aceste 4-5 legume? Sa merg treptat și să introduc carnea și oul atât de tarziu, la noi ar însemna 8 luni, nu 7 cum a fost în cazul dumneavoastră.
    Are 9 kg, nici o altă problema de sănătate.
    Am citit și am primit o mulțime de păreri diferite, unele in contradictoriu. Nu știi cum să procedez
    Multumesc mult!

    1. Dr. Camelia Bănuţ

     Buna ziua. Ati mers putin cam repede cu introducerea legumelor. In general se recomanda ca orice aliment nou sa fie „testat”3-4 zile, fiind oferit in cantități progresiv crescătoare. In acest mod, tubul digestiv al bebelusului se acomodează treptat cu noul aliment. Pe de altă parte, daca exista o legumă anume care ii da disconfort abdominal o puteti identifica si renunta pentru o perioadă sa o mai introduceți în piure. Nu va grabiti cu introducerea diverselor ingrediente. Varstele de introducere ale alimentelor sunt orientative. Diversificare usoara!

 3. Bună ziua. Și noi am început diversificarea acum 2 saptamani la 5 luni și 10 zile. Schema noastră specifica sa începem cu suc de fructe, dar citind recomandările OMS și Ghidul de Preventie al Ministerului Sănătății, am ales sa începem direct cu piure de legume. Voiam sa va întreb dacă pot introduce de acum masa de fructe sau aștept pana la 6 luni? Din articol nu-mi dau seama dacă ați așteptat din cauza virozei celui mic sau asa se trece la 6 luni. Și restul alimentelor le introduc normal în continuare, sau ma ghidez după vârsta menționată de dvs.? Ma refer aici la cartof, carne,cereale. Noi neavând pauza, ar însemna să introducem mai repede și masa de fructe și cartoful și carne. Va mulțumesc anticipat!

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Buna ziua. Recomandarile sunt de a introduce o alta masa de diversificare dupa un interval de cel putin 2-3 saptamani de la introducerea mesei anterioare. Astfel copilul are timp sa se obisnuiasca cu diferitele alimente. Sunt si alte criterii importante de care tinem cont cand alegem momentul introducerii unei noi mese: cat de interesat e copilul de mancare sau cat de mult reuseste sa manance la o masa. Alimentele se introduc conform tabelului de diversificare, nu mai devreme. Spor la diversificare!

 4. Buna ziua. Puteti va rog sa imi spuneti daca este gresit ca a 2 a masa introdusa, cea de fructe de la 7 luni, sa fie servita bebelusului dupa cea de legume? Adica nu as vrea sa ii mai schimb programul, de la 6 la 7 luni a mancat in fiecare zi la ora 11 masa de legume piure, si as vrea sa ii introduc si masa de fructe in jur de ora 14. Legat de cantitati? Ce cantitate de mancare solida ar trebui sa consume un bebelus la 7 luni estimativ? Fetita mea are 8 kg 900 la 7 luni, si la pranz mananca cam 100-120 ml piure legume si in rest este alaptata la cerere. Va multumesc!

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Buna ziua. Nu este gresit sa-i dati mesele de diversificare in acest mod. Totusi trebuie sa tineti cont de faptul ca masa de legume se va transforma treptat in masa de pranz, iar masa de fructe in gustare. Asadar la un moment dat va trebui sa faceti o modificare de program. Legat de cantitati, stomacul unui bebelus la aceasta varsta este de aproximativ 120-150ml. Totusi cantitatile de mancare consumate de ei difera mult de la o masa la alta si de la o zi la alta. Copiii trebuie sa decida singuri cantitatea de mancare pe care sa o consume in functie de senzatiile de foame si de satietate.

 5. Buna ziua! Fetita mea are 6 luni si 9 zile, cantareste aproximativ 8 kg, alaptata exclusiv. Am dorit sa incep diversificarea de la 6 luni, insa toata familia s-a infectat cu coronavirus si am fost nevoita sa aman inceperea diversificarii cateva zile. Am urmat schema propusa de d-voastra (recomandarea pediatrului nostru fiind sa incepem diversificarea la 5 luni iar eu nedorind sa ne grabim, cata vreme fetita manca foarte bine si lua in greutate constant). Din pacate, fetita nu pare deloc interesata de mancare, nu deschide gurita decat daca incerc eu sa o amuz si sa ii introduc cate putin piure, iar in a treia zi in care i-am oferit piure de morcov parea sa ii displaca si incerca sa se indeparteze cand ma apropiam cu lingurita. Oare cum ar trebui sa procedez in continuare?

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Buna ziua. Fetita este abia la inceputul diversificarii, nu cunoaste alte gusturi, alte texturi. Va trebui sa aveti rabdare cu ea. Puteti schimba consistenta piureului de morcov, sa il faceti mai fluid, mai asemanator cu laptele. Sau puteti trece la alta leguma, ex. pastarnac sau dovleac. Nu o fortati sa manance daca nu vrea. Lasati-o sa se joace cu mancarea, sa o miroasa, sa se obisnuiasca cu ea. Daca nu aveti deloc succes cu piureurile de legume puteti incerca cu un piure de mar. Poate gustul dulce si aromat o va tenta mai mult. Mult succes!

 6. Buna seara!! In primul rand vreau sa va felicit pentru articolul complex pe care l-ați realizat, pentru noi, mămicile este de mare ajutor. Noi am inceput diversificarea pe 1 martie, adică la 6 luni fix. Am inceput cu pireurile de rădăcinoase, schema dvs m-a ajutat destul de mult, însă am câteva nelămuriri și o să vă deranjez cu câteva întrebări: după cât timp voi introduce carnea? Ce cantitate? După cât timp voi introduce oul și ce cantitate dintr-un gălbenuș la început? Ținând cont că el este foarte alergenic… Și după toate acestea urmează fructele? Vă mulțumesc pentru amabilitate și disponibilitate!!

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Buna ziua! Va multumesc pentru aprecieri! Conteaza mult pentru mine.
   Carnea se poate introduce in piureul de legume destul de repede, adica dupa ce ati introdus 5-6 legume. La inceput cantitatea va fi mica (aprox. cam cat o aluna), apoi cresteti treptat. Dupa 1 saptamana puteti introduce si galbenusul de ou; incepeti cu 1/4-1/2 galbenus apoi cresteti cantitatea. A doua masa de diversificare (ex fructele) va fi introdusa dupa ce bebe se obisnuieste cu prima masa. In general dupa 2-3 saptamani de la debutul diversificarii putem introduce a doua masa. Diversificare usoara!

 7. Buna ziua! De mult căutam un așa articol! Felicitări! O sa începem și noi diverficarea la 6 luni. Mi S-a spus ca masa de prânz sa fie undeva la ora 14. Ideea este cum fac sa fie ora de masa la 14. Bebe mănâncă la 3 ore și mă gândesc dacă mănâncă prea devreme lapte și nu e ora de masa, ii dau la ora 14 indiferent? Mulțumesc frumos!

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Buna ziua! Recomandarile sunt de a oferi legumele la una dintre mesele de lapte de la pranz; nu trebuie sa fie exact ora 14.00. Intai se dau legumele si in continuare se ofera laptele, la aceeasi masa. Nu se face pauza intre alimentele de diversificare si laptele de dupa. Diversificare usoara!

 8. Buna ziua,
  De ce nu se face pauza intre alimentele de diversificare si laptele de dupa?
  Multumim frumos!

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Buna ziua! Scopul precesului de diversificare este de a inlocui treptat o parte din cantitatea de lapte cu alte alimente. De aceea intai se ofera alimentul de diversificare si imediat in continuare laptele. Iar cantitatea de lapte de la acea masa va scadea treptat, in paralel cu cresterea cantitatii celorlate alimente. Daca facem pauza intre masa de diversificare si lapte vom avea practic doua mese distincte; copilul va manca mai mult lapte daca il oferim separat decat imediat dupa alimentele nou introduse. Asadar copilul poate ajunge sa consume mai multe calorii decat are nevoie.

   1. Va multumesc pentru raspuns!

 9. Buna ziua . Va rog , dacă se poate , un sfat si pentru mine. Bebelușul meu are 7 luni , avem deja 2 mese , mic dejun ( fructe ) si prânz ( legume , carne ) . El mănâncă formula , deoarece am rămas fără lapte , nu a mai dorit sa tragă . Când este recomandat sa ii dau biberon ? El se trezește dimineața in jur de 07.-07.30 , dar nu prea dorește lapte . Micul dejun , este in jur de ora 09.-09.30 . Sa începem direct cu fructele , iar apoi sa ii ofer biberon ?

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Buna ziua! La aceasta varsta laptele (ca e san sau formula de lapte praf) se ofera la cerere. Senzatiile de foame si de satietate ale copilului ne ajuta sa il hranim corect. Asadar nu il obligati sa manance formula cand se trezeste daca nu doreste acest lucru.

 10. Bună ziua,
  Vă mulțumesc pentru ceea ce împărtășiți pe acest blog. Bebelușul meu are 8 luni și îmi doresc să fi știut de blog înainte de debutul diversificării. Am o întrebare legată de introducerea fiecărui aliment nou: alimentul nou se dă separat sau încorporat în masa de alimente deja cunoscute de bebeluș? Spre exemplu, piure de morcov + 1 linguriță păstârnac fiert, aici păstârnacul se oferă separat pentru a face cunoștință cu gustul său sau se oferă încorporat în piureul de morcovi?

  1. Dr. Camelia Bănuţ

   Bună ziua! Orice aliment nou poate fi oferit întâi separat pentru ca bebelușul să-i testeze gustul, apoi amestecat în diferite combinații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.