Și totuși, ce este obezitatea?

ce este obezitatea

Despre obezitate se vorbește mult în ultima vreme. Se discută peste tot despre cât de periculoasă este, se fac conferințe medicale pentru specialiști sau părinți, apar emisiuni TV sau filmulețe pe diferite rețele online. Și totuși, ce este obezitatea?

Pe scurt, obezitatea se caracterizează printr-o acumulare în exces a țesutului adipos.

În anul 1998 obezitatea a fost declarată ca fiind o boală cronică de către Institutul Național pentru Sănătate al SUA. O boală care are anumiți factori de risc, o anumită evoluție cu instalarea în timp a complicațiilor și un anumit tratament specific. Este o boală care s-a extins mult în populație în ultimele decenii, luând amploarea unei adevarate epidemii.

Mult timp obezitatea a reprezentat doar o problemă estetică, persoanele afectate fiind etichetate ca leneșe, mâncăcioase, lipsite de voință, un motiv de stigmă socială. Astăzi se cunoaște importanța factorului genetic, rolul alimentației nepotrivite și a sedentarismului, implicarea factorului emoțional în modul de alimentare.

Copiii sunt și ei afectați de surplusul ponderal, în număr tot mai mare, în aproape toate zonele globului. În mod tradițional în toate societățile umane, copiii mai grăsuți erau apreciați, erau considerați mai rezistenți și mai sănătoși. Percepția a început să se schimbe radical când s-a observat că adulții obezi se îmbolnăvesc mai des de boli cardiovasculare și metabolice și au un risc mai mare de deces prematur față de cei cu greutate normală.

Obezitatea a ajuns să reprezinte cea mai frecventă boală cronică a copilăriei.

Forurile mari internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au început să se implice pentru evaluarea și stoparea acestui fenomen: obezitatea infantilă. În primul rând a emis curbele de creștere pe baza cărora este evaluată creșterea copiilor în greutate și înălțime (2006). Apoi a propus o serie de modificări legislative în ceea ce privește marketingul și comercializarea produselor alimentare cu conținut caloric mare către copii.

Unele dintre aceste măsuri au fost adoptate și în țara noastră.

În anul 2023 a fost emis de către Academia Americană de Pediatrie primul ghid practic de evaluare și tratament a copiilor și adolescenților cu obezitate.

Lupta cu obezitatea pare a fi abia la început. Perspectivele pentru următorii ani nu sunt îmbucurătoare, numărul copiilor cu surplus ponderal va crește în continuare. Părinții vor trebui să fie mai implicați, să ceară ajutor medical dacă nu sunt siguri de statusul ponderal al copilului lor și să nu uite că vorba rămasă din batrâni “gras, frumos și sănătos“ nu mai este valabilă.

 

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.