Alimentele procesate, adică cele produse industrial, conțin pe lângă nutrienții de bază (proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale) și aditivi alimentari.
Aditivii alimentari sunt substanțele chimice ce sunt adăugate în alimente cu diferite scopuri. Pot avea rol de conservanți, coloranți, stabilizatori, emulsificatori etc. Scopul final al producătorului este de a obține un produs alimentar cât mai atrăgător prin aspect și gust și cu termen de valabilitate cât mai lung.
Adevărul este că fără aditivi alimentari multe dintre produsele cunoscute de pe rafturi nu ar exista!
Aditivii alimentari nu aduc beneficii organismului uman și nu ar trebui să producă nici reacții secundare.
O substanță chimică trebuie să fie aprobată de organisme specifice, internaționale și naționale, pentru a putea fi folosită ca și aditiv. Legislația impune numirea fiecărui aditiv (cu litera E și un număr) și indicarea prezenței lui pe lista de ingrediente.
Proba timpului a arătat că unii dintre aditivi pot avea efecte adverse redutabile dacă sunt consumate perioade mai lungi.
Copiii par a fi cei mai afectați. Organele și sistemul lor metabolic sunt în plin proces de formare și maturizare astfel că expunerea la aceste substanțe poate duce la perturbări importante.
Ce efecte pot avea aditivii alimentari asupra copiilor?
- reacții alergice, diferite intoleranțe alimentare
- hiperactivitate, în special după consumul de coloranți alimentari (bomboane, acadele etc)
- perturbări ale sistemului endocrin (se constată, în primul rând, dereglări ale funcției glandei tiroide)
- favorizarea obezității
Mai multe despre efectele aditivilor alimentari asupra sănătății copiilor găsiți în acest studiu.
Ce am putea face noi ca părinți pentru a reduce cantitatea de aditivi din alimentația copiilor noștri?
- creșterea consumului de fructe și legume proaspete sau congelate
- evitarea consumului de carne procesată (mezeluri)
- evitarea sau reducerea consumului de produse alimentare ambalate în plastic
- reducerea generală a consumului de alimente procesate
Concluzia ar fi că ar trebui să oferim copiilor, pe cât posibil, alimente simple gătite în casă, să evităm cât putem alimentele semipreparate și conservele.
Acest lucru pare a fi o adevărată provocare în vârtejul vieții moderne.
Dar scopul final merită tot efortul: sănătatea copiilor noștri.