Tabelul de diversificare a alimentaţiei sugarului

diversificarea bebelusului

În procesul de diversificare a sugarului, trebuie să ținem cont de două elemente importante pe măsură ce-i oferim alimente noi.

Și anume:

  • pe de o parte, cât de bine este tolerat acel aliment, în general, de către organismul imatur al sugarilor,
  • iar pe de altă parte, cât de bine va fi acceptat respectivul aliment de către bebelușul propriu.

Pentru cel de-al doilea element nu avem prea multe repere. Bebe poate refuza să mănânce un anumit aliment, poate fi alergic, sau poate să prezinte probleme digestive după consumul lui. Dar asta o aflăm abia dupa ce îi oferim acel aliment.

În schimb, pentru primul, ne putem ghida din experiența generațiilor anterioare de copii și din studiile medicale care arată că unele alimente sunt mai ușor de digerat decât altele.

Pornind de la această idee, tabelul de diversificare de mai jos oferă anumite repere de introducere a alimentelor în funcție de vârsta bebelușului.

Lista poate părea simplă și incompletă la o primă vedere, dar pornește de la recomandarea OMS ca diversificarea sugarilor să se facă cu produse locale, de sezon. Abia când sugarul mănâncă și tolerează bine aceste produse, se vor putea introduce fructe, legume și cereale exotice.

ALIMENT 5 luni 6 luni 7 luni 8 luni 10 luni 12 luni 24 luni 36 luni
FRUCTE măr, pară, piersică caise, prune cireșe, vișine, struguri (fără sâmburi și coajă), pepene roșu și galben, banană, citrice, avocado căpșuni, fructe de pădure (afine, fragi, zmeură, mure), kiwi, nuci măcinate, alune macinate nuci, alune întregi,
LEGUME morcov, pătrunjel, păstârnac, dovlecel ardei, cartof, fasole verde, mazăre verde, țelină, dovleac, ceapă, usturoi (fierte) sfeclă roșie, roșie fiartă vinete, conopidă, broccoli spanac, castravete, roșie crudă, salată, ciuperci, soia fasole boabe, mazăre uscată, varză, linte, năut
CEREALE orez, grâu porumb, orz, ovăz, tapioca mălai  popcorn
CARNE pui, curcan, vită ficat pui pește alb (păstrăv, șalău), somon porc, rată, vânat, oaie
OU gălbenuș  albuș
PRODUSE LACTATE brânză proaspătă, iaurt alte tipuri de brânză (fără sare)  lapte de vacă
GRĂSIMI ulei măsline unt, smântână

 

Aveți întrebări sau propuneri pentru tabelul de diversificare? Vă aștept comentariile sau lăsați-mi un mesaj pe pagina de contact.

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

2 comentarii

  1. Este permis ca atunci cand introducem a doua masa, dimineata, sa dam bebelusului cereale cu lapte (formula), in care am adaugat si putina banana pasata? Nu ii place gustul cerealelor simple.

    1. Dr. Camelia Bănuţ

      Da, sigur. Se pot combina cerealele cu fructe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.