Sarea în “bucatele” copiilor

sare,mancare,copii,diversificare,hrana,dieta,minerale,nutritie,pediatrica,alimentație,reteta,sarea,alimentatie sanatoasa,stil de viata,sanatos

Clorura de sodiu face de mult timp parte din alimentația oamenilor. Ne place gustul sărat al mâncării, îi învățăm și pe copii noștri să-l aprecieze, dar în același timp știm că în cantitate mare sarea nu este sănătoasă.

Și atunci, normal, apare o întrebare. Cât de multă sare… e prea multă?

Cum acționează sodiul în organism?

Sodiul, alături de clor, reprezintă elementul extracelular principal al organismului uman. Are rol important în menținerea echilibrului osmotic și electrolitic, în conducerea nervoasă, transportul transmembranar celular, formarea osului. În general, la persoanele sănătoase, excesul de sodiu, apărut prin consum crescut de sare de bucătarie, este eliminat la nivelul rinichilor.

Deficitul de sodiu

Are repercursiuni grave asupra funcționării organismului și nu are legătură cu restricția sării în alimentație. E asociată cu diferite boli grave care duc la pierderea sodiului din corpul uman (la copil cea mai frecventă cauză o reprezintă diareea acută). Necesită intervenție medicală prin administrarea de NaCl intravenous și supraveghere atentă până la revenirea nivelului de sodiu între limitele normalului.

Excesul de sodiu

Pe de altă parte, excesul de sodiu din organism, împreună cu toate complicațiile ce i se datorează, sunt consecința consumului regulat de alimente excesiv sărate.

Studiile medicale efectuate în ultimii ani, pe loturi mari de adulți și copii, dovedesc clar că sarea în exces este dăunătoare.

Ea poate duce la:

  • Hipertensiune arterială, risc crescut de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Riscul crește dacă consumul de sare este mare încă din perioada copilăriei. S-a observat că o diminuare a aportului de sare, mai ales dacă se face la vârste mici, duce la scăderea riscului de apariție a acestor afecțiuni severe.
  • Osteoporoza. Sodiul în exces determină o eliminare accentuată a calciului la nivel renal urmată, în timp, de un proces de demineralizare a oaselor cu creșterea fragilității osoase și fracturi la traumatisme minore.
  • Cancer gastric prin alterarea mucoasei stomacului și favorizarea creșterii bacteriei Helicobacter pylori.
  • Astm bronșic prin creșterea reactivității bronșice.
  • Obezitate. Aparent nu există o legatură directă între consumul excesiv de sare și obezitate. Sarea însă accentuează senzația de sete, iar dacă în loc de apă se consumă băuturi îndulcite, asa cum se întâmplă la unele categorii de vârstă (de exemplu copiii și adolescenții) apare un surplus de calorii consumate.

Câtă sare ar trebui să punem în mâncarea copiilor noștri?

Studiile nutriționale au arătat că majoritatea copiilor, la fel ca și adulții, consumă cantități de sare mult mai mari decat ar avea nevoie. Preferința pentru gustul sărat al mâncării este învățată, prin adăugarea constantă, încă din copilărie, a sării în mâncare. Și se păstrează apoi de-a lungul vieții de adult. Așadar, dacă unui copil i se oferă de la început alimente cu un conținut scăzut de sare sunt șanse mari ca și mai târziu să consume mâncarea în același mod, iar riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale sau ale celorlalte boli grave este mult mai mic.

Care este cantitatea de sare pe care copiii o pot consuma fără riscuri pentru sănătate?

Vârsta                        limita maximă recomandată

Sub 1 an                           1g/zi

1-3 ani                              1,5g/zi

4-8 ani                             2g/zi

9-13 ani                           2,2g/zi

Peste 14 ani                    2,5g/zi

Sugarii

Nu au nevoie de adaos suplimentar de sare în mâncare. Necesarul de sodiu la această vârstă este mic, iar rinichiul lor imatur poate cu greu să elimine surplusul. Laptele de mamă și formulele de lapte praf adaptate nevoilor bebelușilor conțin acea cantitate mică, dar suficientă, de sare.

Copiii mici (1-3 ani)

Copiii își pot asigura necesarul de sodiu din alimentele pe care le consumă și care conțin în mod natural NaCl, deci nu este nevoie de a adauga sare suplimentar în mâncare. Pe măsură ce copiii cresc și sunt incluși în meniul familiei, se recomandă ca în mâncare să fie pusă o cantitate mică de sare, acest lucru fiind benefic și sănătații celor mari. Dacă nu se poate renunța la surplusul de sare, adulții pot să o mai adauge în farfuriile lor în momentul servirii mesei. Pentru ca mâncarea să devină mai gustoasă, sarea poate fi înlocuită cu succes cu plante aromatice (pătrunjel, mărar, leuștean, cimbru, rozmarin, oregano etc). La această vârstă copiii nu ar trebui să consume deloc alimente procesate, în special mezeluri.

Preșcolarii și școlarii mici

Au tendința de a consuma din ce în ce mai multă sare odata cu alimentele pe care ei le preferă: chipsuri, pufuleți, mezeluri, pizza, dulciuri procesate, sosuri din comerț. În această etapă de vârstă, rolul părinților este decisiv, ei putând orienta copilul, prin sfaturi și exemplu personal, spre o dietă săracă în sare.

Adolescenții

Încep să-și manifeste independența inclusiv în alegerile alimentare pe care le fac. Urmându-și anturajul, ei pot consuma cantități mari de sare prin intermediul mâncărurilor de tip fast-food și a alimentelor intens procesate. Dacă au fost obișnuiți de mici cu o dietă cu conținut scăzut de sare, adolescenții vor putea să facă mai ușor alegeri alimentare sănătoase.

Care sunt sursele principale de sare?

Toate alimentele conțin în mod natural cantități variabile de NaCl, cantități care sunt suficiente pentru buna funcționare a organismului uman. Obiceiul de a adauga sare în mâncare a pornit de la faptul că aceasta ameliorează gustul anumitor alimente, făcându-le mai savuroase.

Alimentele procesate conțin cantități mult mai mari de sodiu decât mâncărurile gătite acasă datorită numeroșilor aditivi alimentari ce conțin acest element și care sunt folosiți ca și conservanți, amelioratori de gust, emulsificatori, îndulcitori etc.

Alimentele bogate în sare sunt:

  • mezelurile
  • brânzeturile procesate
  • conservele
  • sosurile din comerț
  • snacksurile, chipsurile, tradiționalii pufuleți
  • mâncărurile tip fast food: pizza, hamburgeri, cartofi prăjiți etc
  • dulciurile procesate
  • murăturile

În concluzie, pentru a obișnui copiii să consume cantități mai mici de sare ar trebui să o introducem cât mai târziu în alimentația lor, să evităm cât mai mult alimentele procesate și, mai ales, să le oferim exemplul personal în materie de alegeri alimentare sănătoase!

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.