Cum poate afecta obezitatea sănătatea copilului meu?

poate afecta obezitatea sanatatea copilului

Obezitatea la copii este tot mai răspândită, în unele comunități pare a fi noua normalitate. Copilul cu obezitate duce o viață asemănătoare cu colegii săi: merge la școala, învață, se joacă. Iar mulți părinți se întreabă: poate afecta obezitatea sănătatea copilului meu?

Răspunsul medicilor este Da!

Obezitatea poate afecta sănătatea copilului atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Obezitatea este o boală cronică care poate dura ani sau chiar toata viața dacă nu se intervine.

Primele complicații ale obezității pot să apară repede, încă din perioada copilăriei.

Complicațiile metabolice

Diabetul zaharat de tip 2. Până de curând era descris doar la adulți. În ultimii ani a început să fie diagnosticat tot mai des și la adolescenții cu obezitate.

Dislipidemia. Se caracterizează prin creșterea în sânge a trigliceridelor și a LDL-colesterolului (componenta incriminată în formarea plăcii de aterom) și scăderea HDL-colesterolului (componenta considerată a fi protectoare).

Hipertensiunea arterială. Obezitatea a ajuns factorul de risc principal pentru creșterea tensiunii arteriale la copii și adolescenți. 39% dintre copiii cu obezitate severă au hipertensiune arterială instalată. Apare în special o creștere a tensiunii arteriale sistemice.

Steatoza hepatică. Repartizarea țesutului adipos predominant la nivelul abdomenului favorizeză depunerea în exces a grăsimilor la nivelul țesutului hepatic. Acest lucru se însoțește frecvent de diferite grade de inflamație, afectând funcția hepatică.

Afectarea cardiovasculară. Chiar dacă semnele clinice de boală (angina pectorală, infarctul miocardic acut) se manifestă la adult, fazele incipiente ale formării plăcii de aterom din arterele coronare pot să apară încă din copilărie. În plus s-a observant că adolescenții cu un grad mare de obezitate sunt la risc de a dezvolta o cardiomiopatie la vârsta de adult cu toate complicațiile funcționale ce decurg din acest proces.

Complicațiile endocrine

Pubertate precoce. Se întâlnește în special la fete, mai rar la băieți. Ipoteza emisă presupune că acești copii cu surplus ponderal ating mai repede greutatea critică considerată optimă de către creier pentru declanșarea pubertății. Frecvent acești copii prezintă apariția pilozității pubiene și axilare, acnee, creștere accelerată în înălțime.

Sindromul de ovare polichistice. Se asociază frecvent cu surplusul ponderal. Se manifestă prin cicluri menstruale modificate (neregulate, rare sau chiar absente) și prin semne de hyperandrogenism (pilozitate accentuate, acnee severă)

Pubertate întârziată. Se întâlnește la unii băieți cu obezitate și apare prin supresia secreției de testosteron.

Ginecomastia. Creșterea dimensiunilor sânilor la băieți pe baza acumulării de țesut adipos la acest nivel. Reprezintă o problemă estetică ce ii deranjează frecvent pe băieții afectați.

Funcțiea tiroidiană modificată. Studiile recente au arătat că la persoanele cu obezitate apar modificări ale funcției tiroidiene și ale aspectului ecografic asemănătoare cu cele din tiroidita autoimună Hashimoto.

Complicațiile psihice.

Surplusul ponderal poate duce la probleme serioase sociale și psihologice. Apare o scădere a stimei de sine. Copiii afectați prezintă frecvent episoade de anxietate, depresie sau tulburări de comportament alimentar precum bulimia nervoasă.

Alte complicații frecvent întâlnite:

Astmul bronșic. Copiii cu obezitate (mai frecvent fetele decât băieții) asociază mai frecvent astmul bronșic față de copiii normoponderali.

Apneea obstructivă în somn. Se manifestă prin episoade de obstrucție parțială sau totală a căilor aeriene ce întrerup fazele normale ale somnului. Pe termen lung aceste episoade de hipoxie (oxigenare redusă) pot duce la tulburări de dezvoltare fizică și cognitivă, hipertensiune arterială, hipertensiune pulmonară etc.

Manifestări alergice. S-a constatat o asociere frecventă între obezitate și dermatita atopică, rinita alergică, alergiile alimentare.

Pseudotumor cerebri. Condiție clinică în care apare o creștere a presiunii intracraniene în lipsa unei formațiuni tumorale. Asociază durere de cap, grețuri, vărsături, modificări vizuale.

Afectare dentară. Carii dentare, gingivită.

Manifestări imunologice. Obezitatea determină în organism un grad mic, dar permanent, de inflamație. Atât copiii cât și adulții cu surplus ponderal prezintă un risc mai ridicat de boli autoimune: diabet zaharat tip1, tiroidită autoimună, artrită, boli inflamatorii intestinale.

Afectare renală. Bolile cronice ale rinichiului apar cu o frecvență mai mare la copiii cu obezitate față de copiii normoponderali.

Afecțiuni ale tractului gastrointestinal. Asociate obezității întîlnim frecvent litiaza biliară, boala de reflux gastroesofagian.

Complicații osteomusculare. Copiii cu surplus ponderal prezintă mai des simptome precum dureri osoase sau articulare, entorse, fracturi. Se pot asocia modificări de postură, genu valgus, picior plat, demineralizări osoase. Diferitele grade de durere de la nivelul sistemului osteomuscular pot limita capacitatea unui copil de a avea o activitate fizică constantă astfel contribuind, în plus, la creșterea sedentarismului.

Complicații dermatologice. Obezitatea afectează integritatea pielii prin alterarea structurilor de colagen, creșterea producției de sebum, modificarea circulației sanguine, întreține inflamația, reduce răspunsul imun. Ca urmare, vor fi întâlnite frecvent vergeturi, hirsutism (pilozitate în exces), acanthosis nigricans, insuficiență venoasă cronică, hipercheratoză plantară, celulită, psoriasis, infecții cutanate.

Dacă sunt privite în ansamblu toate aceste complicații, se constată că obezitatea este o boală ce afectează întregul organism. Este o boală ce poate reduce semnificativ calitatea vieții copilului sau adolescentului.

Cel mai mare risc al copilului cu surplus ponderal este de a ajunge un adult cu obezitate, un adult cu complicații medicale și psihosociale multiple, cu risc de deces prematur.

 

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.