brânza de vaci,iaurt

Brânza de vacă preparată în casă și idei de rețete pentru bebeluși

Spre vârsta de 7 luni, sugarului i se poate adăuga în alimentație brânza de vaci și iaurtul. Sunt bine tolerate digestiv de către bebeluși chiar de vârstă mai mică, dar introducerea lor în alimentație nu reprezintă o prioritate (față de fructe, legume, cereale, eventual carne), dat fiind că laptele este alimentul încă dominant.

 

Cum preparăm în casă brânza de vacă

Ingrediente:

  • 1 litru lapte de vacă
  • 8 tablete de calciu lactic sau zeama de la o lămâie

Mod de preparare:

Se fierbe laptele de vacă foarte bine, apoi, cât este fierbinte se adaugă cele 8 tablete de calciu lactic, sfărâmate în prealabil, sau zeama de lămâie și se amestecă până se formează cheagurile de brânză. Se lasă apoi la scurs într-o sită până ce se răcește și se poate servi bebelușului simplă sau în diverse combinații (fructe, cereale, smântână, mămăligă).

 

Notă: Brânza rămasă se poate păstra la frigider până a doua zi. Dacă se dorește prepararea unei cantități mai mici, se pot înjumătăți cantitățile: jumătate de litru de lapte și 4 tablete sfărâmate de calciu lactic.

 

Rețete cu brânză pentru bebeluși

 

Cremă de brânză de vaci cu mazăre

Poate fi oferită după vârsta de 7 luni.

Ingrediente:

2 linguri brânză de vaci

1 lingură mazăre verde congelată

opțional: o crenguță de mărar

 

Mod de praparare:

Se gătește mazărea la aburi timp de aproximativ 15 minute. Pentru un gust mai aromat putem așeza mărarul peste boabele de mazăre în timpul gătirii. Se pasează apoi mazărea împreună cu brânza de vaci până se obține o pastă fină.

 

Mămăligă cu gălbenuș de ou și brânză de vaci

Preparatul poate fi oferit sugarilor după vârsta de 7 luni. Este util, în primul rând, în alimentația bebelușilor care nu agrează combinația de ou cu legume.

Ingrediente:

200 ml apă (1 cană)

¼ cană de mălai (scopul fiind obținerea unei mămăligi moi, fluide)

1 gălbenuș de ou

brânza de vaci preparată în casă

 

Mod de preparare:

Apa se pune la fiert într-un vas mic cu fundul gros. Când începe să fiarbă, se adaugă mălaiul în ploaie și se amestecă bine pentru a nu se forma cocoloașe. Se amestecă din când în când cu telul sau cu o lingură. În momentul în care mălaiul este pe jumătate fiert (după aproximativ 10 minute), se adaugă gălbenușul de ou și se amestecă pentru a se omogeniza bine. Se mai lasă la fiert cel putin 10 minute.

Mămăliga astfel obținută se servește bebelușului împreună cu brânza de vaci sau/și iaurt pregătit în casă.

 

Papanși

Papanașii mixați sau sfărâmați cu furculița sunt potriviți pentru sugarii cu vârsta de peste 7 luni. Bucățelele moi de papanași constituie un excelent finger food pentru bebelușii de peste 10 luni.

Ingrediente:

brânza de vacă obținută din ½ l de lapte de vacă

1 gălbenuș de ou

1 lingură griș

 

Mod de preparare:

Se pune la fiert un vas cu apă.

Se amestecă bine brânza cu gălbenușul de ou și grișul, iar din pasta obținută se modelează biluțe. Dacă compoziția obținută este prea moale, se mai adaugă jumătate de lingură de griș.

Când apa începe să fiarbă, se dă vasul la o parte de pe foc și se introduc cu grijă (pentru a nu se sfărâma) papanașii.

Se așează vasul pe foc și se lasă la fiert aproximativ 10 minute.

Papanașii pot fi serviți împreună cu piure de fructe sau cu iaurt.

 

Poftă bună!

 

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.