II Care tip de lapte este cel mai bun? Comparație între laptele de vacă și băuturile pe bază de plante

bauturi pe baza de plante

În încercarea de a veni în sprijinul cadrelor medicale și a părinților, un grup de cercetători italieni a realizat recent (2019) o comparație între tipurile de lapte de origine animală cele mai folosite în lume, precum și între laptele de mamifere și băuturile pe bază de plante.

Studiul inițial poate fi găsit aici.

Am scris mai întâi despre compoziția laptelui de vacă și despre proprietățile nutritive ale altor tipuri de lapte de origine animală.

În continuare este prezentată partea a doua:

II Comparație între compoziția laptelui integral de vacă și diverse băuturi populare pe bază de plante.

 

Lapte vacă Soia Cocos Migdale Orez
Energie (kcal) 62 32 236 56 47
Proteine (g) 3,3 2,9 2,3 1,3 0,28
Grăsimi (g) 3,3 1,9 23,8 3,3 0,97
Colesterol (mg) 11 0 0 0 0
Grăsimi saturate (g) 2,11 0,21 21,14 0,28 0
Grăsimi mononesaturate (g) 1,1 0,33 1,01 2,37 0,625
Grăsimi polinesaturate (g) 0,12 0,83 0,26 0,65 0,313
Carbohidrați (g) 4,7 0,8 3,3 5,5 9,17
Fibre alimentare 0 0 2,2 0,8 0,3
Apă (g) 87,8 89,7 67,6 89,2 89,28
Calciu (mg) 112 13 16 14 118
Sodiu (mg) 42 32 15 1 39
Potasiu (mg) 145 120 263 47 27
Fier (mg) 0,1 0,4 1,6 0,2 0,2
Vitamina A (microg) 37 1 0 0 63
Vitamina B12 (microg) 0,5 0 0 0,63
Vitamina B6 0,04 0,07 0,03 0,1 0,04

 

Aceste tipuri de băuturi sunt obținute prin diferite procese din diverse plante precum leguminoase (ex. soia), fructe oleaginoase (migdale), nuci de cocos, cereale (ex. ovăz, orez), pseudocereale (quinoa). Ele imită laptele din punct de vedere al aspectului și consistenței. Din punct de vedere nutrițional sunt însă destul de departe de compoziția laptelui de mamă sau a celui de vacă.

Legislația în vigoare acceptă ca doar băuturile pe bază de migdale sau cocos să se poată denumi “lapte”.

Băuturile pe bază de plante suscită tot mai mult interes din partea consumatorilor.

Acest lucru se datorează pe de o parte tehnicilor de marketing. Un exemplu o reprezintă etichetele acestor produse care frecvent au înscris cuvântul “natural”, ceea ce poate fi perceput de către cumpărători ca fiind mai sănătos.

Alte motive pentru care unii consumatori se îndreaptă spre consumul de băuturi pe bază de plante sunt: cauze medicale (intoleranța la lactoză, alergia la proteinele laptelui de vacă, hipercolesterolemia), preferința pentru o dietă vegană, îngrijorările legate de utilizarea antibioticelor sau hormonilor în hrana animalelor.

În ciuda numelui generic de “lapte”, aceste băuturi au de fapt compoziția nutrițională foarte diferită de laptele de mamă sau de laptele de vacă.

Nu sunt încă clar definite beneficiile acestor tipuri de băuturi.

Cele mai folosite băuturi sunt:

1.Băuturile pe bază de soia

Se folosesc și se consumă de aproximativ 2000 de ani în China. Comparativ cu laptele de vacă conțin mai puțini carbohidrați și grăsimi, așadar furnizează mai puține calorii. Ca și profil lipidic însă, soia conține mai puține grăsimi saturate, nesănătoase, și mai multe grăsimi nesaturate.

De asemenea, soia are un conținut mai mic de proteine.

În ceea ce privește micronutrienții, soia conține isoflavonoide (cu efecte benefice împotriva unor tipuri de cancer, a bolilor cardio-vasculare și a osteoporozei) și fitosteroli (cu efect de reducere a colesterolului). Calciul și vitamina B12 sunt deficitare.

2.Laptele de migdale

Conține cantități mai reduse de proteine față de laptele de vacă și cantități comparabile de carbohidrați și grăsimi. Grăsimile care predomină sunt cele nesaturate MUFA și PUFA.

Conține vitamina E (un antioxidant puternic), calciu, potasiu, magneziu, fier, seleniu, zinc.

Beneficiile potențiale ale consumului de lapte de migdale sunt reprezentate de scăderea colesterolului seric și de efectul prebiotic (favorizează creșterea bifidobacteriilor).

3.Băuturile pe bază de orez

Sunt bogate în zaharuri simple, cu absorbție rapidă. Grăsimile sunt în procent mic și predomină grăsimile nesaturate.

Cantitatea de proteine conținută de băuturile pe bază de orez este cea mai mică dintre toate băuturile pe bază de plante.

Conține calciu, magneziu și fier comparabil cu laptele de vacă și cantități de vitamina A și E mai mari decât în laptele de vacă.

Orezul poate conține nivele ridicate de arsenic, de aceea nu se recomandă consumul acestor băuturi de către sugari și de către copiii mici.

4.Laptele de cocos

Conține cantități mult mai mari de grăsimi decât laptele de vacă (majoritatea fiind saturate). Carbohidrații și proteinele sunt în cantitate mai mică.

Micronutrienții conținuți sunt potasiu, magneziu, fier, zinc și vitaminele C și E.

Important de remarcat este faptul că laptele de cocos comercializat este de cele mai multe ori prelucrat: diluat cu apă, îndulcit suplimentar.

Așadar, laptele de vacă vs băuturile pe bază de plante:

  • proteinele din aceste tipuri de băuturi sunt în cantitate mai mică decât în laptele de mamifere. Iar din punct de vedere nutrițional sunt considerate de calitate mai slabă deoarece lipsesc anumiți aminoacizi esențiali (ex: lizina din cereale, metionina din leguminoase).
  • lipidele furnizate de băuturile pe bază de plante sunt în cea mai mare parte grăsimi nesaturate (cu excepția laptelui de cocos).
  • profilul carbohidraților diferă mult între cele 2 tipuri de băuturi: în băuturile pe bază de plante lipsesc lactoza și galactoza. De multe ori producătorii adaugă zahăr sau alți îndulcitori.
  • nivelul de energie furnizat de aceste băuturi este inferior celui furnizat de laptele de vacă
  • cantitățile de vitamine și de minerale sunt în general mai scăzute.

În concluzie:

Băuturile pe bază de plante consumate ca și aliment de bază în locul laptelui de mamă pot duce în timp la malnutriție severă la sugar sau la copilul mic (sub 2 ani).

În schimb, pot fi folosite în completarea meselor principale sau ca și gustare, din când în când, la orice vârstă (copil sau adult).

 

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.