Fructele reprezintă una dintre grupele alimentare ce pot fi folosite încă de la debutul diversificării datorită aportului de fibre, vitamine și minerale ce vin în completarea laptelui matern, dar și a bunei toleranțe digestive. Sunt de preferat fructele bine coapte, de sezon, de proveniență locală (conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății). Este momentul pentru primul fruct al bebelușului.
Fructele exotice, utilizate la debutul diversificării sugarului în țările în care acestea cresc, vor fi folosite în alimentația bebelușilor din România abia mai târziu (spre 8 luni) după ce s-au obișnuit deja cu fructele ce cresc în țara noastră. Este vorba despre avocado, banane, citrice, mango etc. Pe lângă faptul că sunt “făcute să reziste” săptămâni până ajung în posesia cumpărătorului, aceste fructe pot fi alergene pentru copiii ai căror strămoși nu le-au cunoscut și nu le-au consumat.
Primul fruct poate fi introdus în alimentație spre vârsta de 6 luni.
Fructul care întrunește cele mai multe dintre cerințele pediatrilor români atunci când vine vorba de burtica sensibilă a bebelușilor este mărul. Este ușor de digerat, cu gust plăcut și poate fi procurat cam tot timpul anului.
Mărul, bine copt, spălat temeinic și curățat de coajă, se poate da fie ca atare, fie pregătit la aburi sau la cuptor. De preferat este să se ofere mărul nepraparat termic, pentru ca sugarul să poată beneficia de toate vitaminele conținute. În general, fructele se gătesc doar pentru copiii care nu le tolerează proaspete (prezintă dureri de burtă, balonare, diaree).
La debutul diversificării, mărul (dar și celelalte fructe ce vor fi introduse) va fi oferit sub formă de piure fin, neamestecat cu altceva pentru ca bebelușul să-i învețe gustul.
Primul fruct al bebelușului
Piureul simplu de mere
Ingrediente:
- 1 măr proaspăt, bine copt, curățat de coajă, tăiat felii subțiri
Mod de preparare:
Se pasează bine feliile de măr până se obține o pastă fină, fină.
Poftă bună!
Piure de măr gătit la cuptor
Ingrediente:
- 1 măr cu coajă
Mod de preparare:
Se coace la cuptor un măr (160-180˚C, aproximativ 10 minute). După ce se răcește, se îndepărtează coaja , iar miezul se pasează bine, până se obține o pastă fină.
Poftă bună!
Alte fructe ce pot fi folosite cu succes din primele săptămâni de diversificare sunt para, pruna, piersica. Pe lângă aportul de vitamine și fibre, perele și prunele sunt eficiente în reglarea scaunului la bebelușii cu constipație. Modalitățile de preparare sunt aceleași ca și la măr.
© Nutriţie pediatrică