Oul, iubit sau controversat, este indispensabil într-o alimentație sănătoasă, mai ales în cazul copiilor.
Beneficiile nutriționale
Gălbenușul reprezintă un aliment bogat în nutrienți. Conține toate vitaminele cunoscute (cu excepția vitaminei C), o cantitate mare de colesterol (fără a avea efectele negative presupuse până de curând) și minerale în cantități variabile (fier în cantitate mare; calciu, magneziu în cantitate moderată; sodiu, potasiu, clor în cantități mai mici).
Albușul reprezintă o soluție de albumine (proteine) cu valoare biologică foarte înaltă, conține toți aminoacizii esențiali necesari organismului. Conținutul de grăsimi este redus, nu conține colesterol. În schimb are potențial alergen marcat!
Când putem introduce oul în alimentația sugarului?
Conform Food Allergy Research & Education , oul face parte dintre cele 8 alimente care produc aproximativ 90% dintre reacțiile alergice alimentare alături de lapte, alune, nuci, grâu, soia, pește, fructe de mare. (Alergia la grâu reprezintă o entitate diferită de boala celiacă!)
Conform ghidului emis de ESPGHAN în 2008, alergenii alimentari ar fi trebuit introduși în procesul de diversificare abia după vârsta de 1 an pentru a scădea riscul apariției reacției alergice. Surprinzător, numărul de copii cu alergii alimentare a crescut!
Constatările din ultimii ani precum și studiile medicale finalizate în această perioadă au dus la schimbarea recomandarilor ESGHAN (Societatea Europeană de Nutriție Pediatrică).
Noul ghid ESPGHAN publicat în 2017 poate fi consultat aici.
Conform acestuia alimentele alergene nu trebuie introduse înainte de vârsta de 4 luni (crește riscul de alergie). Studiile medicale din ultimii ani au arătat chiar că introducerea oului între 4 și 6 luni în meniul bebelușului a dus la scăderea riscului de a dezvolta alergie la acesta, constatarea fiind similară atât pentru copiii fără risc alergic, cât și pentru cei cu risc mare de a dezvolta alergie la ou (adică cei cu rude cu teren atopic).
Așadar, conform ultimelor recomandări ESPGHAN privind introducerea alimentelor alergene în diversificare, oul (atât gălbenușul cât și albușul) poate fi introdus în alimentația bebelușului după vârsta de 4 luni.
Întotdeauna cereți părerea medicului pediatru înainte de a introduce alimentele alergene în alimentația bebelușului!
Gălbenușul de ou este implicat în măsură mai mică în reacțiile alergice. Este prețios în special pentru aportul important de fier; inițial se oferă în amestec cu piureul de legume. Pentru a respecta regulile diversificării, gălbenușul se recomandă a fi introdus treptat, pe parcursul mai multor zile. (ex. ¼ de gălbenuș în prima zi, ½ de gălbenuș în ziua a doua, 1 gălbenuș întreg în ziua a treia).
Albușul reprezintă componenta cu risc alergic important al oului. Deși recomandările oficiale nu fac distincție între momentul introducerii gălbenușului sau albușului, pare logic a fi introduse în momente diferite (întâi gălbenușul, apoi albușul). Asta pentru a putea distinge alergia la albuș de cea la gălbenuș. Albușul se va introduce în mod asemănător: cantități mici, progresiv crescătoare pe parcursul a 3-4 zile.
Cum gătim oul pentru bebeluși și copiii mici?
Este important de știut faptul că trebuie să oferim oul întotdeauna gătit (nu crud!!) pentru a preveni infecțiile cu bacteriile regăsite frecvent la nivelul acestuia (în special Salmonella). De aceea în primul an de viață nu vom oferi sugarului maioneză, creme cu ou crud, înghețată de casă etc.
Metoda cea mai simplă și sigură pentru a găti oul o reprezintă fierberea până când gălbenușul este tare (cel puțin 10 minute). Pe măsură ce bebe crește, iar dorința de a încerca mâncăruri diferite este mai mare, putem găti oul și la cuptor sau îl putem introduce în diferite preparate: găluște, sufleuri, budinci.
După introducerea cu succes a oului în alimentație, bebelușul poate consuma 2-3 ouă pe săptămână.
Rețete simple cu ou pentru bebeluși
1. Piure de legume cu gălbenuș de ou
Îl putem oferi bebelușului încă din prima etapă a diversificării datorită consistenței reduse și a texturii fine.
Ingrediente:
– orice legumă sau combinație din legumele preferate de bebe (de exemplu: mazăre+morcov sau spanac+roșie+usturoi sau cartof dulce)
– 1 ou fiert tare din care vom folosi gălbenușul
Mod de preparare:
Gătim la aburi legumele până devin moi (furculița intră ușor). Le pasăm apoi împreună cu gălbenușul fiert până obținem o pastă fină. La sfârșit putem adăuga o cantitate mică de apă sau lapte (de mamă sau formulă) pentru a avea consistența preferată de sugar.
2. Mamaligă cu gălbenuș de ou și iaurt
Este o combinație gustoasă, acceptată și de către bebelușii care nu agrează combinația de ou cu legume.
Ingrediente:
-200 ml apă (1 cană)
-¼ cană de mălai (scopul fiind obținerea unei mămăligi moi, fluide)
-1 gălbenuș de ou crud
-câteva lingurițe de iaurt
Mod de preparare:
Punem apa la fiert într-un vas mic cu fundul gros. Când începe să fiarbă, adaugăm mălaiul în ploaie și amestecăm bine pentru a nu se forma cocoloașe. Amestecăm din când în când cu telul sau cu o lingură. În momentul în care mălaiul este pe jumătate fiert (după aproximativ 10 minute), adaugăm gălbenușul de ou și amestecăm pentru a se omogeniza bine. Mai lasăm la fiert cel puțin 10 minute pentru ca oul să fie bine gătit.
Mămăliga astfel obținută o vom servi bebelușului împreună cu iaurt (sau cu brânză de vacă).
3. Omletă la cuptor
Ingrediente:
-2 ouă
-1 morcov mijlociu
-½ ardei gras roșu
-50 g fasole verde
-50 g mazăre verde
-50 g brânză de vaci
-½ linguriță de unt
Mod de preparare:
Curățăm și tăiem legumele felii,apoi le așezăm la aburi până se înmoaie (15-20 de minute). Pentru bebeluși vom pasa legumele, pentru copiii peste 1 an le putem lăsa feliuțe mici.
Batem ouăle bine cu telul sau cu o furculiță, apoi le amestecăm cu legumele și brânza. Ungem cu unt un vas yena mic și adaugăm amestecul obținut. Coacem omleta la cuptor, la 200 de grade, până se rumenește deasupra (aproximativ 20 de minute).
Pentru copiii peste 1 an, putem înlocui brânza de vacă cu cașcaval sau parmezan.
4. Finger food
Oul fiert și tăiat felii subțiri constituie un excelent finger food, fiind moale, ușor de mestecat și înghițit . Poate fi asociat cu bucățele de pâine și legume fierte.
Nu uitați că nu trebuie să lăsam copilul nesupravegheat în timpul mesei!
5. Ouă umplute
Este o rețetă potrivită pentru bebelușii care au început deja să muște din mâncare și să o mestece fără să se înece (de obicei după vârsta de 10 luni). Celor mai mici le putem oferi doar pasta obținută.
Ingrediente:
-1 ou
-1 linguriță brânză de vaci
-1 linguriță iaurt sau smântână
-câteva frunze din plantele aromatice preferate (ex. pătrunjel sau mărar)
Mod de preparare:
După ce fierbem oul 10 minute, îl tăiem în jumătate și scoatem gălbenușul într-un castron. Acolo îl vom pasa împreună cu brânza, iaurtul și plantele aromatice (tocate mărunt) până ce obținem o pastă fină. Reumplem cele două jumătăți de albuș și apoi le decorăm cu bucățele mici de legume viu colorate, în funcție de gustul copilașului (roșie, ardei, morcov ras, frunze de pătrunjel).
Poftă bună!
© Nutriţie pediatrică
Mulțumim pentru idei
Cu drag 🙂