Evaluarea greutăţii corporale la copii

curbe crestere

Tot mai des în cadrul consultațiilor de pediatrie aud mame punând această întrebare: “Doamna doctor, copilul meu este prea gras? Bunica zice să-l las în pace că arată bine, dar mie mi se pare mai mare decât copiii de vârsta lui.”

Așadar, cum vă dați seama dacă e momentul să vă îngrijorați în privința greutății copilului dumneavoastră?

Într-o lume ideală acest subiect nu ar trebui să constituie o necunoscută pentru părinți. Copiii ar trebui evaluați din punct de vedere a greutății și înălțimii atât în grădinițe/școli, cât și la consultațiile periodice efectuate la medicul de familie.

Scopul evaluării periodice a greutății și înălțimii copilului este de a depista din timp tulburările de nutriție, precum și complicațiile ce pot să apară în urma acestor tulburări.

O atenție deosebită trebuie acordată acestor măsurători în perioadele de creștere și dezvoltare accentuate, adică în primul an de viață și la pubertate.

Totul începe cu măsurarea corectă a greutății și înălțimii copilului și calcularea indicelui de masă corporală (sau body mass index – BMI, în limba engleză).

Indicele de masă corporală raportează greutatea copilului la înălțimea acestuia. Se calculează după o formulă, împărțind greutatea (exprimată în kilograme) la înălțimea la pătrat (exprimată în metri).

Adică IMC=G(kg)/T²(m²)

Pentru a interpreta corect valoarea IMC obținută se folosesc cel mai frecvent nomogramele sau curbele de creștere realizate pe loturi mari de copii. Nomogramele se utilizează pentru aprecierea greutății, înălțimii, indicelui de masă corporală, dar și pentru perimetrul cranian la sugar; sunt diferite în funcție de vârstă și sex.

Curbe de creștere pentru copii au fost emise de mai multe foruri medicale internaționale: Organizația Mondială a Sănătății, Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii – CDC 2000, World Obesity Federation-IOTF, precum și de organizații de sănătate din diferite țări .

Pentru evaluarea statusului ponderal al copiilor din Europa, Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) recomandă folosirea curbelor de creștere emise de OMS în 2006 și 2007.

Curbele sunt diferite, în funcție de vârstă și de sex, astfel:

Vârsta 0-5 ani:          Băieți          Fete

Vârsta 5-19 ani:        Băieți          Fete

Curba de creștere pentru IMC în funcție de vârstă pentru copiii între 5-19 ani a fost astfel realizată încât la 5 ani se suprapune peste curba de creștere pentru copii între 0-5 ani, iar la vârsta de 19 ani coincide cu valorile IMC folosite la adult pentru diagnosticul supraponderii și obezității (IMC de 25, respectiv 30). Se asigură astfel o continuitate în evaluarea greutății de-a lungul întregii copilării și apoi în perioada de adult.

Curbele de creștere se folosesc astfel:

 • se calculează indicele de masă corporală (IMC) în funcție de greutatea și înălțimea copilului
 • se alege nomograma potrivită pentru interpretarea indicelui de masă corporală (BMI în engleză) în funcție de sexul copilului.
 • se marchează cu un punct vârsta copilului (ani și luni) pe axa orizontală și cu un punct valoarea IMC-ul pe axa verticală.
 • se duc linii perpendiculare din cele două puncte pe cele două axe până se intersectează. Se marchează intersecția cu un punct.
 • se urmărește să se vadă în dreptul cărei deviații standard se regăsește acel punct (deviațiile standard sunt marcate în dreapta curbelor sub forma unor numere).

Interpretare:

Copii 0-5 ani

 • IMC >1 DS: risc de suprapondere
 • IMC >2 DS: suprapondere
 • IMC >3 DS: obezitate

Copii 5-19 ani

 • IMC >1 DS: suprapondere
 • IMC >2 DS: obezitate

Pentru evaluarea greutății la persoanele peste 19 ani (adulți) este suficientă calcularea valorii indicelui de masă corporală și interpretarea sa, astfel:

 • IMC între 18,5 și 24,9: greutate normală
 • IMC între 25 și 29,9: suprapondere
 • IMC peste 30: obezitate

Exemplu:

Băiat, de 6 ani și 6 luni, cu greutatea de 23kg și înălțimea de 120cm ( 1,20m).

IMC=23/1,2² =15,97

Se alege curba de crestere pentru baieți între 5-19 ani.

Marcăm pe axa orizontală un punct în dreptul vârstei de 6 ani și 6 luni și pe axa verticală cu un alt punct, valoarea indicelui de masă corporală (în acest caz putem aproxima IMC-ul ca fiind 16).

Se duc linii perpendiculare prin aceste puncte iar intersecția lor se marchează cu un alt punct.

Se urmărește în dreapta graficului pentru a se observa în dreptul cărei deviații standard se regăsește acest punct. În exemplul dat, punctul este sub +1DS, așadar copilul este normoponderal (are greutate normală raportată la înălțimea sa).

Urmărind creșterea copilului în timp și marcându-se valorile IMC la diferite vârste se va obține o curbă cu profil asemănător curbelor de creștere. Modificarea bruscă a aspectului curbei (în sus sau în jos) trebuie să tragă un semnal de alarmă, înseamnă că s-a schimbat “ceva” în viața copilului: s-a îmbolnăvit, și-a schimbat stilul de viață etc.

Pentru un calcul rapid puteți folosi Calculatorul IMC

Nu uitați! Diagnosticul final este pus de către medic în urma anamnezei și a examenului fizic complet!

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.