- Articol actualizat în ianuarie 2024.
Tot mai des în cadrul consultațiilor de pediatrie aud mame punând această întrebare: “Doamna doctor, copilul meu este prea gras? Bunica zice să-l las în pace că arată bine, dar mie mi se pare mai mare decât copiii de vârsta lui.”
Așadar, cum vă dați seama dacă e momentul să vă îngrijorați în privința greutății copilului dumneavoastră?
Într-o lume ideală acest subiect nu ar trebui să constituie o necunoscută pentru părinți. Copiii ar trebui evaluați din punct de vedere a greutății și înălțimii atât în grădinițe/școli, cât și la consultațiile periodice efectuate la medicul de familie.
Scopul monitorizării greutății corporale a copilului este de a depista din timp tulburările de nutriție (ex. suprapondere sau obezitate), precum și complicațiile ce pot să apară în urma acestor tulburări.
O atenție deosebită trebuie acordată acestor măsurători în perioadele de creștere și dezvoltare accentuate, adică în primul an de viață și la pubertate.
Totul începe cu măsurarea corectă a greutății și înălțimii copilului și calcularea indicelui de masă corporală (sau body mass index – BMI, în limba engleză).
Indicele de masă corporală raportează greutatea copilului la înălțimea acestuia. Se calculează după o formulă, împărțind greutatea (exprimată în kilograme) la înălțimea la pătrat (exprimată în metri).
Adică IMC=G(kg)/T²(m²)
Pentru a interpreta corect valoarea IMC obținută se folosesc cel mai frecvent nomogramele sau curbele de creștere realizate pe loturi mari de copii. Nomogramele se utilizează pentru aprecierea greutății, înălțimii, indicelui de masă corporală, dar și pentru perimetrul cranian la sugar. Curbele diferă în funcție de vârstă și de sex.
Curbe de creștere pentru copii au fost emise de mai multe foruri medicale internaționale: Organizația Mondială a Sănătății, Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii – CDC 2000, World Obesity Federation-IOTF, precum și de organizații de sănătate din diferite țări .
Pentru evaluarea statusului ponderal al copiilor din Romania se pot folosi fie curbele emise de OMS (pentru o-5 ani/ 5-19 ani, băieți/fete), fie cele emise de CDC (pentru 0-2 ani/2-20 ani, băieți/fete). Graficele pot fi descărcate gratuit de pe site-urile instituțiilor respective.
Curba de creștere pentru IMC pentru copii între 5-19 ani a fost astfel realizată încât la 5 ani se suprapune peste curba de creștere pentru copii între 0-5 ani, iar la vârsta de 19 ani coincide cu valorile IMC folosite la adult pentru diagnosticul supraponderii și obezității (IMC de 25, respectiv 30). Se asigură astfel o continuitate în evaluarea greutății de-a lungul întregii copilării și apoi în perioada de adult.
Evaluarea greutății corporale la copii:
- se calculează indicele de masă corporală (IMC) conform formulei.
- se alege nomograma potrivită pentru interpretarea indicelui de masă corporală (BMI în engleză) în funcție de vârsta și sexul copilului.
- se marchează cu un punct vârsta copilului (ani și luni) pe axa orizontală și cu un punct valoarea IMC pe axa verticală.
- se duc linii perpendiculare din cele două puncte pe cele două axe până se intersectează. Se marchează intersecția cu un punct.
- se urmărește să se vadă în dreptul cărei deviații standard se regăsește acel punct (deviațiile standard sunt marcate în dreapta curbelor sub forma unor numere).
Interpretare IMC cu ajutorul curbelor emise de OMS:
Copil 0-5 ani, băiat sau fată
- IMC >1 DS: risc de suprapondere
- IMC >2 DS: suprapondere
- IMC >3 DS: obezitate
Copii 5-19 ani
- IMC >1 DS: suprapondere
- IMC >2 DS: obezitate
Evaluarea greutății la persoanele peste 19 ani (adulți):
-este suficientă calcularea valorii indicelui de masă corporală și interpretarea sa, astfel:
- IMC între 18,5 și 24,9: greutate normală
- IMC între 25 și 29,9: suprapondere
- IMC peste 30: obezitate
Exemplu de evaluare a greutății corporale la copii:
Băiat, de 6 ani și 6 luni, cu greutatea de 23kg și înălțimea de 120cm ( 1,20m).
IMC=23/1,2² =15,97
Se alege curba de crestere pentru baieți între 5-19 ani.
Marcăm pe axa orizontală un punct în dreptul vârstei de 6 ani și 6 luni și pe axa verticală cu un alt punct, valoarea indicelui de masă corporală (în acest caz putem aproxima IMC-ul ca fiind 16).
Se duc linii perpendiculare prin aceste puncte iar intersecția lor se marchează cu un alt punct.
Se urmărește în dreapta graficului pentru a se observa în dreptul cărei deviații standard se regăsește acest punct. În exemplul dat, punctul este sub +1DS, așadar copilul este normoponderal (are greutate normală raportată la înălțimea sa).
Urmărind creșterea copilului în timp și marcându-se valorile IMC la diferite vârste se va obține o curbă cu profil asemănător curbelor de creștere. Modificarea bruscă a aspectului curbei (în sus sau în jos) trebuie să tragă un semnal de alarmă, înseamnă că s-a schimbat “ceva” în viața copilului: s-a îmbolnăvit, și-a schimbat stilul de viață etc.
Pentru un calcul rapid puteți folosi Calculatorul IMC
Nu uitați! Diagnosticul final este pus de către medic în urma anamnezei și a examenului fizic complet!
© Nutriţie pediatrică
Copilul a slăbit brusc de la 73 kg la 50
Buna ziua! Copilul dumneavoastra ar putea avea nevoie de un consult medical pentru o evaluare completa.
Nepotul meu are 6ani si 6 luni , are inaltimea de 107cm si greutatea de 16,5kg. Mananca bine, este activ si plin de vitalitate. La nastere a avut 2, 900kg si 49cm. Permanent a fost putin sub greutatea si inaltimea din tabele. Ce investigatii / tratamente sugerati sa facem ?
Pe baza datelor furnizate de dumneavoastra si cu ajutorul curbelor de crestere am interpretat greutatea si inaltimea copilului. Intr-adevar valorile, atat pentru greutate cat si pentru inaltime, sunt mai mici decat cele considerate normale pentru baietii de 6 ani 6luni. Va recomand sa consultati un endocrinolog pediatru care va sti care sunt pasii ce trebuie urmati.