Gras, frumos și sănătos? Lipsa de vitamine și minerale a copilului cu surplus ponderal

lipsa de vitamine

La o primă vedere poate părea paradoxal să discutăm despre lipsa de vitamine și minerale la o categorie de copii la care aportul alimentar este atât de mare încât depășește necesarul lor zilnic.
Realitatea din cabinetele de pediatrie arată însă altfel. Copiii cu surplus ponderal prezintă mult mai des deficite de nutrienți față de copiii cu greutate corporală normală.
Concret, copiii obezi sunt expuși riscului de a avea deficit de vitamine (A, D, E, acid folic) sau de minerale (ex. fier, zinc, seleniu) acest lucru datorându-se, în mare, fie aportului prea mic, fie necesarului mai crescut.

Conform specialiștilor ECOG (articolul original poate fi găsit aici), cauzele principale ce determină apariția deficitului de vitamine și minerale la copiii cu surplus ponderal ar fi următoarele:

1.Stilul de viață dezechilibrat

Alimentația cu un exces de “calorii goale” (engl. “empty calories”).

S-a observat deja că alimentele preferate de către toți copiii, și consumate în exces de către cei cu obezitate, sunt produsele bogate în grăsimi și în zaharuri (chipsuri, cartofi prăjiți, mezeluri, produse de patiserie, biscuiți, bomboane, prăjituri, înghețată, sucuri etc). Acestea conțin un număr mare de calorii într-un volum mic (ca urmare nu determină apariția senzației de sațietate) și nu sunt însoțite de un conținut corespunzător de vitamine și minerale necesare creșterii. Așadar drumul până la apariția deficitului de nutrienți poate fi foarte scurt!

Timpul redus petrecut în aer liber.

Astfel copiii (toți, nu numai cei cu obezitate!) nu mai sunt expuși la lumina soarelui, iar consecința directă o reprezintă scăderea producției de vitamina D, adică cea responsabilă cu asimilarea calciului în oase și dinți.

2.Țesutul adipos în exces reprezintă un depozit pentru vitaminele liposolubile și pentru unele minerale.

Vitaminele care se dizolvă în grăsimi (A, D, E) precum și unele minerale sunt stocate în acest imens rezervor reprezentat de țesutul gras. Dar în ce procent pot trece înapoi în sânge pentru a putea fi folosite în diferitele procese ale organismului nu se știe încă.
Așadar, chiar dacă acești copii cu surplus ponderal au o dietă corespunzătoare de vitamine și minerale, prin faptul că acestea rămân blocate în țesutul adipos, nu vor putea fi folosite în procesele de reglare ale organismului.

3.Obezitatea se însoțește de un proces inflamator la nivelul întregului organism.

Gradul inflamației este redus, dar suficient pentru a modifica nivelul din sânge al anumitor proteine cu rol transportor pentru nutrienți. De aceea la copiii obezi aprecierea nivelului acestor nutrienți prin analize de laborator este dificilă, rezultatul obținut putând fi foarte diferit de realitate.
Astfel, nivelul de feritină (proteina transportoare a fierului) poate crește ducând la supraevaluarea nivelului de fier din sânge în momentul dozării sale sanguine.
În același context, nivelul de transtiretină scade, această situație ducând la subevaluarea nivelului de vitamină A din sânge.

Concluzii:

Analizele de sânge efectuate copiilor cu obezitate au indicat valori mai scăzute pentru vitaminele A, D, E, acid folic și vitamina B12, precum și unele minerale (fier, zinc, seleniu) față de copiii cu greutate normală.
Recomandările actuale sunt de a ne gândi întotdeauna la deficitul de vitamine și minerale la copiii cu surplus ponderal pentru a-l putea preveni sau trata din timp. Până la noi dovezi obținute prin studii medicale, administrarea suplimentelor de vitamine și minerale la copiii obezi se va face în același mod și cu aceleași doze ca și cele folosite în cazul copiilor normoponderali.

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.