Intoleranța la lactoză- manifestări și regim alimentar

intoleranța la lactoză

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente în anii copilăriei. Iar apoi, la adult, lactatele fac parte dintre alimentele de bază. Intoleranța la lactoză reprezintă una dintre reacțiile adverse la mâncare ce poate apărea la orice vârstă.

Intoleranța la lactoză este o afecțiune ce se manifestă de fiecare dată după ingestia unui lactat (lapte, iaurt, brânză). Apare fără implicarea sistemului imun, spre deosebire de alergia la proteinele din laptele de vacă.

Lactoza reprezintă glucidul din lapte și din punct de vedere chimic se formează prin legarea a două molecule mai mici: glucoza și galactoza.

Lactoza se găsește atât în laptele de mamă cât și în laptele celorlate mamifere.

Lactoza ca atare nu poate trece din lumenul intestinal în sânge.

După ce laptele este consumat, începe procesul de digestie a lactozei la nivelul intestinului subtire sub acțiunea unei enzime numite lactază. Aceasta “separă” cele doua componente, glucoza și galactoza, care apoi vor putea trece din tubul digestiv în sânge. Enzima lactază poate fi secretată doar de către enterocitele (celule ale intestinului subțire) mature care se găsesc la suprafața mucoasei intestinale.

Intoleranța la lactoză apare atunci când organismul nu poate prelucra lactoza la nivel digestiv datorită unei activități reduse sau chiar absente a lactazei.

Simptomele pot varia în funcție de nivelul de secreție a lactazei precum și de cantitatea de lactoză consumată. În cazul deficitului sau a lipsei lactazei, lactoza nu mai este descompusă pentru a f absorbită din intestinul subțire. Ca urmare își continuă traseul prin intestinul subțire și apoi prin colon. Sub acțiunea florei microbiene din colon are loc un proces de fermentare a lactozei cu eliberare de gaze, iar apa este atrasă în lumenul colonului ducând la scaune mai moi sau diareice.

Simptomele întâlnite frecvent sunt episoade de diaree, dureri abdominale, crampe, distensie abdominala, flatulență, borborisme, iritație perianală, după consumul de alimente cu lactoză.

De multe ori aceste simptome se suprapun cu simptomele alergiei la proteinele din laptele de vacă la sugari ceea ce duce frecvent la confuzia celor doua afecțiuni.

Intoleranta la lactoza se clasifică în trei mari entități:

1.Intoleranța congenitală la lactoză

Este o afecțiune genetică rară ce se manifestă prin diaree severă încă de la naștere. Poate fi amenințătoare de viață dacă nu se pune rapid diagnosticul.

2.Intoleranta primară la lactoză.

Nou născuții la termen au o activitate a lactazei adecvate ce le permite digestia lactozei. Studiile au arătat că după vârsta de 1 an (deci după ce necesarul de lactate scade) la unii copii apare o scădere treptată a activității lactazei. Iar la adulți un procent însemnat are diferite grade de intoleranță la lactoză. Asta înseamnă ca pot tolera cantități mici de produse lactate, dar devin simptomatici dacă consumă cantități mari.

Intoleranța primară la lactoză are tot un determinism genetic.

3.Intoleranța secundară la lactoză

Apare cel mai frecvent după episoade severe de enterocolită în care există un grad de afectare a mucoasei intestinului subțire. În aceste condiții apare o scădere temporară a acțiunii lactazei și ca urmare lactoza nu poate fi metabolizată.

După refacerea mucoasei acțiunea lactazei va fi reluată. Poate să apară la orice vârstă, dar este mai frecventă la sugari și copiii mici.

Măsuri nutriționale la pacienții cu intoleranță la lactoză

Sugarii alăptați ce au dezvoltat o intoleranță secundară la lactoză vor fi alăptați în continuare.

Sugarii hrăniți cu o formulă de lapte praf pot fi trecuți pe o formulă de lapte fără lactoză (numai la decizia medicului!). Lactoza poate fi reintrodusă după 1-2 luni de regim, începând cu cantități mici.

Copiii mai mari cu intoleranță primară la lactoză beneficiază și ei de regim alimentar cu lactate fără lactoză. Cei mai mulți dintre ei tolerează diferite cantități de lactoză, iar simptomele apar doar dacă depășesc acest prag.

Alimente care ar trebui reduse/evitate la cei cu intoleranță la lactoză

Lapte, indiferent de mamiferul de proveniență

Iaurt

Unt

Brânza de vaci, brânzeturile moi, cremoase (ex. ricotta, mozzarella)

Înghețata

Produsele  gratinate cu diferite brânzeturi

Produsele de patiserie ce conțin lapte (ex. pâine, brioșe, prăjituri)

Produsele procesate ce conțin lapte (ex. biscuiți)

Ciocolata cu lapte

 

Alimente permise în intoleranța la lactoză

Lapte fără lactoză

Derivate lactate fără lactoză (iaurt, brânzeturi)

Brânzeturi tari (ex. Parmigiano Reggiano, Grana Padano), gorgonzola

Fructe

Legume

Cereale

Carne, pește, ouă

Grăsimi vegetale

Copiii cu intoleranță la lactoză și regim alimentar strict fără lactate sunt expuși riscului de a avea deficit de calciu. Așadar la aceștia se recomandă administrarea de suplimente alimentare cu o doză potrivită de calciu.

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.