Spanacul- beneficii și rețete pentru cei mici

spanac

Spanacul aparține grupei de legume cu frunze verzi alături de salată, varză kale, leurdă, urzici etc. Este mult apreciat de mame, și pe bună dreptate. Dar datorită gustului său ușor amar este, de multe ori, detestat de copii.

Informații nutriționale:

Frunzele de spanac conțin un procent ridicat de apă (aproximativ 90%), au un conținut mic de macronutrienți (proteine, lipide și glucide).

100g de spanac furnizează doar 25 kcal.

Spanacul reprezintă însă o sursă excelentă de micronutrienți (vitamine și minerale). Vitamina A se regăsește în cantitatea cea mai mare, dar sunt și cantități mici de vitamina C și vitamine din grupul B.

Spanacul conține potasiu în cantitate foarte mare, precum și calciu. Este renumit pentru conținutul de fier, însă acesta se absoarbe într-un procent mai mic decât din alimentele de origine animală.

Din păcate frunzele de spanac tind să acumuleze cantități mari de nitrați dacă sunt cultivate pe soluri pe care se folosesc intensiv îngrășăminte. Iar nitrații au efecte negative majore, mai ales la sugari. Informații suplimentare despre efectul nitraților găsiți aici.

Beneficiile pentru sănătate ale spanacului

Pe lângă minerale și vitamine s-a constatat că legumele cu frunze verzi conțin și o serie de substanțe chimice biologic active, implicate în diferite procese celulare. Aceste substanțe bioactive au funcții multiple, sunt antioxidanți puternici și joacă un rol anticancerigen recunoscut.

În plus, consumul crescut de legume cu frunze verzi are ca efect scăderea glicemiei și a lipidelor sanguine și are efect protector împotriva apariției obezității.

Mai multe despre beneficiile substanțelor bioactive din spanac puteți găsi în acest studiu.

Când poate fi spanacul introdus în alimentația sugarului?

Spanacul este ușor de digerat și ar putea să fie oferit sugarilor încă de la debutul diversificării. Dar cum teama referitoare la prezența nitraților este pe deplin justificată, spanacul se recomandă a fi introdus după vârsta de 10 luni. Dacă este posibil, se preferă a fi oferite sugarului frunze de spanac bio.

Cum gătim spanacul?

Spanacul proaspăt se găsește timp de câteva luni începând cu luna martie. Varianta congelată poate fi folosită tot timpul anului, inclusiv pentru sugari și copiii mici.

Frunzele proaspete de spanac se aleg și se spală bine sub jetul de apă. Apoi se introduc într-un vas cu apă clocotită și se lasă să fiarbă până se înmoaie, adică 1-2 minute. Spanacul este scurs bine de apă și tocat mărunt. În acest moment este gata pentru a fi folosit în diferite combinații.

Spanacul se poate combina cu alte legume, cu ou, carne de pui, cuscus, orez. Poate fi folosit în salate, supe sau diferite sosuri (de exemplu pentru paste).

Rețete cu spanac pentru bebeluși și copiii mici

1.Piure simplu de spanac

Ingrediente:

  • 250g spanac
  • 1 linguriță ulei de măsline sau unt

Mod de preparare:

  • se gătesc frunzele de spanac ca mai sus sau pot fi puse la aburi câteva minute
  • se pasează cu mixerul vertical
  • se adaugă uleiul sau untul
  • se oferă imediat bebelușului.

2.Mâncare cu spanac

Ingrediente:

  • 250g spanac
  • 1/2 ceapă mică
  • o bucată de morcov
  • 2 roșii bine coapte
  • 2 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • carne de pui fiartă

Mod de preparare:

  • se curăță și se taie fin ceapa, morcovul și usturoiul, se decojesc și se toacă roșiile
  • se pun la fiert toate legumele (cu excepția spanacului) în 200ml apă
  • când sosul a scăzut, iar ceapa și morcovul sunt aproape fierte, se adaugă spanacul (opărit și tocat în prealabil), carnea de pui (fiartă dinainte) și uleiul de măsline, se mai lasă să fiarbă 5 minute și se oprește focul.
  • dacă este nevoie se va pasa întâi mâncarea până la consistența agreată de bebeluș, apoi se servește.

3.Omletă la cuptor cu spanac

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 250g spanac
  • 50g brânză de vaci
  • 1/2 linguriță unt

Mod de preparare:

  • se spală, se fierbe și se toacă mărunt spanacul
  • se bat ouăle bine și se amestecă cu spanacul și brânza de vaci
  • se unge cu unt un vas mic de yena și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
  • se coace până oul este complet coagulat (aproximativ 15-20 de minute).

Această omletă moale poate constitui un excelent finger-food pentru bebelușii pregătiți.

La copiii peste 1 an se poate înlocui brânza de vaci cu mozzarella sau alt tip de brânză preferată.

4.Supă cremă cu spanac

Constituie un mod foarte bun de a împrieteni copilul cu spanacul. Gustul său amar este “ascuns” de gustul dulce al legumelor folosite.

Ingrediente:

  • 250g spanac
  • 2 cartofi mici
  • 1 morcov
  • 1 bucată păstârnac
  • alte legume după preferințe
  • ulei de măsline
  • sare pentru copiii mai mari

Mod de preparare:

  • se curăță legumele, se taie în bucăti mari și se pun la fiert
  • spanacul se fierbe separat, iar apa se aruncă
  • când toate legumele sunt gătite se răstoarnă (împreună cu spanacul) într-un vas și se pasează cu mixerul vertical până se obține o pastă fină
  • se adaugă din apa în care au fiert cartofii cu morcovul și păstârnacul până se obține consistența dorită
  • se pune oala din nou pe foc, se adugă ulei de măsline și se mai dă într-un clocot.

5.Orez cu spanac

Ingrediente:

  • 250g spanac proaspăt
  • 100g orez
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov mic
  • 2 roșii sau 1lingură pastă de tomate
  • 2-3 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • sare, eventual piper pentru cei mari

Mod de preparare:

  • legumele se curăță și se toacă mărunt
  • se călesc ceapa și usturoiul în 2 linguri de apă
  • se adaugă morcovul, roșiile sau pasta de tomate și orezul spălat bine
  • apoi se pune deasupra 1-1½ cană cu apă și se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute
  • se adaugă spanacul fiert, scurs și tocat și uleiul de măsline
  • se mai lasă să fiarbă maxim 5 minute, apoi se oprește focul.

Orezul cu spanac poate fi servit ca atare sau ca și garnitură lângă carne.

Distribuie acest articol:

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.