Sfecla roşie,Sfecla

Sfecla roşie – o pată de culoare în farfuria bebeluşului

Sfecla roşie, leguma cu gust dulce și culoare stridentă, pare a fi pe nedrept marginalizată în alimentația omului modern. Bucătăria tradițională românească o utilizează mai ales în salate, iar recomandările moderne o indică în special sub formă de suc proaspăt stors.

 

Beneficiile sfeclei roșii sunt multiple. Conține întreaga gamă de vitamine, în cantități mai mari fiind vitaminele A, B1, B2, PP și C. Sodiul este în cantitate mică, acesta constituind un avantaj pentru rinichii imaturi ai sugarului. Mineralele prezente în cantitate mai mare sunt calciul, magneziul și fierul. Bogăția de fibre conținută de sfecla roșie ajută la o mai bună digestie.

 

Când se poate introduce în alimentația bebelușului?

Sfecla roșie este una dintre legumele care poate acumula cantități mari de nitrați din sol (alături de morcovi, spanac). Academia Americană de Pediatrie subliniază ferm faptul că aceste legume nu ar trebui introduse în alimentația sugarului înainte de vârsta de 3 luni când exista riscul de apariție a methemoglobinemiei datorită insuficientei maturități a tubului digestiv. Oricum, începerea diversificării se va face mai târziu…

În practică, sfecla va fi oferită bebelușului după vârsta de 7 luni, adică după ce acesta a acceptat și tolerat legumele recomandate a fi folosite la debutul diversificării. Ca și restul legumelor, sfecla roșie poate fi gătită la aburi, fiartă sau coaptă la cuptor.

De subliniat este faptul că sfecla roșie, datorită pigmentului conținut (betanina), modifică tranzitor (și fără repercursiuni asupra sănătății copilului) culoarea urinii și a scaunului! Acestea capătă o culoare roșiatică, putând da falsa impresie de prezență a sângelui.

 

Rețete cu sfeclă roșie pentru bebeluși și copii

1.Piureul simplu de sfeclă roșie

Piureul simplu de sfeclă roșie dă posibilitatea sugarului să se obișnuiască cu gustul și textura acestei legume.

Ingrediente:

  • 1 sfeclă roșie mică

Mod de preparare:

  • Sfecla se spală bine, se curată de coajă și se taie felii de aproximativ 0,5cm
  • Se gătește la aburi până când devine moale (furculița pătrunde ușor în felie)
  • Se pasează leguma cu blenderul până când se obține un piure foarte fin. Dacă este cazul se mai adaugă puțină apă până se ajunge la consistența preferată de bebeluș.

Notă: dacă sugarul este reticent la gustul nou, se poate încerca mai întâi un piure compus din părți egale de cartof și sfeclă roșie. Ambele legume se pun la aburi, iar când sunt moi se pasează și se va obține un piure cu gust mai puțin pronunțat și mai ușor de acceptat de unii bebeluși.

 

2.Supa cremă de sfecla roșie

Este o mâncare plină de culoare și foarte aromată, potrivită atât pentru sugari cât și pentru copiii mai mari.

Ingrediente:

  • ½ ceapă
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 felie țelină
  • 1 cartof
  • ½ sfeclă roșie mică
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 crenguță de leuștean
  • 3-4 lingurițe de iaurt simplu

Mod de preparare:

  • Se spală bine și se curăță toate legumele
  • Se pun la fiert într-o cratiță mică, cu apă doar cât să le acopere
  • Când legumele sunt moi se va scoate ceapa, iar restul se vor pasa cu blenderul până când se transformă într-o pastă foarte fină
  • Dacă este cazul, se mai adaugă apă până când consistența devine cea de supă cremă
  • Se adaugă uleiul de măsline și iaurtul și se lasă la foc mic câteva minute
  • La sfârșit se adaugă leușteanul pentru aromă și se închide focul.

Notă: Gustul dulce al sfeclei se potrivește foarte bine cu iaurtul ușor acrișor și cu aroma leușteanului. Pentru copiii mai mari sau adulți se poate adăuga sare și piper după gust.

 

3.Orez cu sfeclă roșie

Reprezintă o mâncare ideală pentru copiii care deja au început să mestece și să accepte micile bucățele din mâncare (după 10-12 luni), dar dacă este bine pasată poate fi oferită și bebelușilor mai mici.

Ingrediente:

  • 50g orez
  • 1 ceapă mică
  • 1 morcov
  • ½ sfeclă roșie
  • 1 lingură ulei de măsline sau de floarea soarelui

Mod de preparare:

  • se spală bine și se curătă ceapa, morcovul și sfecla roșie
  • ceapa se taie fin, morcovul și sfecla se dau prin răzătoarea mică
  • se pun la fiert legumele împreună cu orezul
  • când toate ingredientele sunt moi (aproximativ 20-25 de minute) se adaugă uleiul (+/- sare pentru copiii mari sau adulți) și se închide focul.

Acest orez poate fi servit simplu sau împreună cu carne de pui sau pește.

 

4.Finger food

După vârsta de 10 luni, bucățelele mici, subțiri și moi de sfeclă pot fi oferite ca o gustare sănătoasă între mesele principale ale copilașului.

Ingrediente:

  • felii subțiri de sfeclă roșie
  • ½ linguriță ulei de măsline

Mod de preparare:

  • se așează feliile de sfeclă într-o tavă pe hârtie de copt și se stropesc cu uleiul de măsline
  • se lasă la cuptor la o temperatură de 220˚C timp de aproximativ 45 de minute (sau până când sfecla devine moale)

Notă: sugarul le va consuma numai sub supravegherea unui adult deoarece există riscul de sufocare cu mâncare!

Poftă bună!

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.