retete paste bebelusi

Rețete de paste pentru copii

Cu siguranță pastele sunt unele dintre mâncărurile favorite ale copiilor mari și mici. Cu gust neutru, bogate în carbohidrați, pot fi combinate cu diverse legume, carne, pește, ouă și sosuri. Putem chiar strecura în ele ingredinte noi, pe care dorim să le introducem în alimentația copilului, sau cantități mici din unele deja gustate și refuzate, pentru a-i permite să se obișnuiască cu ele.

Pastele pot fi introduse în alimentația bebelușului după vârsta de 9-10 luni, adică după ce învață să mestece și începe să accepte și piureuri mai consistente.

Putem folosi fie variantele speciale pentru sugari (este marcată pe pachet vârsta de la care sunt potrivite pentru consum) sau pastele obișnuite ce vor fi mixate, dacă este cazul, după ce au fost gătite.

Putem folosi din plin plantele aromatice (oregano, busuioc, dar și frunze de pătrunjel, țelină sau leuștean) pentru a obține un gust delicios, apreciat chiar și de către copiii mai mofturoși.

 

Câteva idei de rețete cu paste adaptate pentru copii (și nu numai)

 

1. Paste cu legume

Ingrediente

  • 200g paste
  • 1/2 de ceapă
  • 1/2 de ardei
  • 1 morcov mic
  • la alegere conopidă/brocoli/ ciuperci/spanac
  • 100ml suc de roșii sau 2-3 linguri de bulion
  • 2 linguri ulei de măsline
  • organo
  • busuioc
  • cașcaval ras
  • sare, piper pentru cei mari

 

Mod de preparare

  • Se pune la fiert un vas cu apă (cantitatea de apă recomandată de producător ca fiind potrivită fierberii pastelor respective);
  • Se curăță și se toacă mărunt ceapa, ardeiul și morcovul, apoi se aruncă în apa care deja începe să fiarbă;
  • Se alege o legumă dintre conopidă, brocoli, ciuperci sau spanac. Aceasta este curățată, taiată și apoi adăugată în oală;
  • Se adaugă și sucul de roșii, uleiul de măsline, sarea, piperul și plantele aromatice. Se lasă la fiert la foc mic până ce legumele sunt aproape fierte;
  • În acest moment se pun și pastele în sosul cu legume obținut și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet;
  • La sfârșit se presară cașcavalul ras.

 

2. Mâncare de paste cu pui

Ingrediente

  • 200g paste
  • 100 ml suc de roșii
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei
  • 2 căței de usturoi presați
  • carne pui (o pulpă, sau jumătate de piept)
  • plante aromatice (oregano, busuioc sau pătrunjel)
  • +/- cașcaval ras sau parmesan
  • sare, piper pentru cei mari

 

Mod de preparare

  • Se taie carnea în bucățele mici și se fierbe până devine moale;
  • În supa cu carne astfel obținută se adaugă ceapa și ardeii tăiați mărunt, precum și sucul de roșii;
  • Când legumele sunt aproape fierte, se adugă pastele, ierburile aromatice, sarea și piperul, după gust;
  • După ce au fiert conform timpului înscris pe pachet, se adaugă usturoiul și se oprește focul;
  • În momentul servirii, dacă se dorește, se poate presara cașcaval ras deasupra.

3. Paste cu brocoli și spanac

Ingrediente

  • 200g paste
  • 1 piept de pui fiert, tăiat cubulețe
  • 4-5 buchețele de brocoli
  • 100 g de spanac proaspăt (se poate folosi și din cel congelat, ambalat gata tocat)
  • 1 ceapă mică
  • 400 ml smântână
  • 2 căței de usturoi presați
  • parmesan sau cașcaval ras
  • rozmarin sau alte ierburi aromatice
  • sare, piper

Mod de preparare

  • pastele se fierb conform insctrucțiunilor de pe ambalaj;
  • se fierb separat buchețelele de brocoli, apoi se pun la scurs;
  • într-o tigaie se călește ceapa în două linguri de apă, apoi se adaugă puiul și spanacul. Dacă e cazul, mai adaugăm câteva linguri din apa în care au fiert pastele;
  • când spanacul este gata, adăugăm în sos bucățelele de brocoli, usturoiul, smântâna și le amestecăm bine;
  • presarăm plantele aromatice, condimentăm cu sare și piper după gust;
  • răsturnăm pastele peste sos, presărăm cașcavalul și gata!

4. Paste cu sos de carne si legume
 

Ingrediente

  • 1 pachet paste
  • 500g carne tocată de pui sau de vită
  • 1 dovlecel mic curățat de semințe
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 750 ml suc de roșii
  • cașcaval ras (opțional)
  • oregano, busuioc
  • sare, piper pentru cei mari

Mod de preparare

  • legumele, date pe răzătoare sau mărunțite bine cu cuțitul, se călesc în 3-4 linguri de apă. Peste ele se adaugă carnea tocată și se amestecă până își schimbă culoarea;
  • se adaugă sucul de roșii, ierburile aromatice, sarea și piperul și se fierbe pâna când carnea este bine gătită, iar sosul are consistența pe care o dorim (aproximativ 1 oră);
  • pastele se fierb separat, apoi se răstoarnă peste sos și se amestecă;
  • în momentul servirii se poate presăra cașcavalul ras.

Poftă bună!

Distribuie acest articol:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.