Calciul şi alimentația sănătoasă a copilului

calciu,copil,minerale,bebelus,lapte,oase,diversificare,nutritie,pediatrica,alimentație,reteta, sugar,bebelușului,bebe,copii, laptele,mama,calciul

Cine nu a auzit de calciu și de importanța lui în corpul uman?

Asta pentru că este componentul mineral cel mai important din organism, atât din punct de vedere cantitativ, cât și prin funcțiile pe care le deține. Corpul unui adult conține aproximativ 1200mg de calciu, reprezentând aproximativ 1-2% din greutatea sa. Și din toată această cantitate, 99% se regăsește în oase și dinți, conferindu-le rezistență, și doar 1% se găsește în sânge și țesuturile moi.

 

Absorbția calciului

Sursa de calciu pentru organismul uman este exclusiv alimentară!

Calciul se absoarbe în partea superioară a tubului digestiv (duoden și jejun), sub acțiunea vitaminei D, iar după ce ajunge în sânge, activitatea sa este reglată de doi hormoni: parathormonul și calcitonina.

La o persoană sănătoasă, cu o alimentație variată, se absoarbe, în medie, între 10% și 30% din totalul de calciu consumat.

Absorbția calciului, chiar dacă aportul alimentar este corespunzător, scade în caz de:

  • deficit de vitamina D
  • tranzit intestinal rapid
  •  boli cronice: sindroame de malabsorbție, boala celiacă, boala Crohn, insuficiența renală cronică, diabet zaharat, hipoparatiriodism etc.
  • calciul din sânge la un nivel crescut
  • fitați, oxalați în cantitate crescută în alimente

 

Rolul calciului în organism

Calciul este indispensabil pentru creșterea corespunzătoare a scheletului, conferindu-i, în același timp, rezistența caracteristică.

În primii 20 de ani de viață, organismul uman acumulează constant calciu pe care îl depune la nivelul scheletului și a dinților. La maturitate, sistemul osos își menține nivelul de calciu într-un oarecare echilibru, mai mult sau mai puțin, pentru ca la vârstnici oasele să piardă treptat acest mineral, astfel devenind mai fragile și mai predispuse la fracturi. Este, deci, esențial consumul unei cantități adecvate de calciu în copilărie, astfel ca la vârsta de adult și vârstnic sistemul osos să rămână rezistent și funcțional.

Calciul din sânge și din țesuturile moi are rol în contracția mușchilor, transmisia nervoasă, secreția unor hormoni, coagularea sângelui, transportul substanțelor prin membrana celulară.

 

Manifestări în caz de deficit de calciu la copil:

  • tetanie (contracții musculare involuntare și dureroase)
  • striații longitudinale ale unghiilor
  • păr subțire și fragil
  • piele uscată
  • tulburări de ritm cardiac
  • încetinirea ratei de creștere a oaselor
  • întârzierea erupției dentare, smalțul este subțire, striat, cu numeroase carii
  • risc de osteoporoză la vârste înaintate

 

Consumul de calciu în exces, ce apare de obicei prin consumul excesiv de suplimente alimentare, duce la depunerea acestuia în diferite țesuturi: piele, rinichi, articulații, cornee, pot să apară calculi urinari, tulburări digestive (lipsa poftei de mâncare, grețuri, vărsături), hipertensiune arterială.

 

Evaluarea nivelului de calciu din organism

O metodă ușor de folosit, și suficientă în majoritatea cazurilor, este măsurarea calciului ionic din sânge. În unele situații, însă, nu este relevantă pentru că organismul dispune de diverse mecanisme care mențin calciul în limite normale în sânge, chiar dacă el este scăzut la nivelul țesutului osos.

 

Cantitatea de calciu ce se recomandă a fi consumată zilnic

Vârsta                    mg/zi
0-6 luni                 210
6-12 luni               270
1-3 ani                  500
4-8 ani                  800
9-13 ani                1300
14-18 ani              1300
19-30 ani              1000
31-50 ani              1000
51-70 ani              1200
>70 ani                 1200
Sarcină                 1000
Alăptare               1000

adaptare după US Institute of Medicine

 

Calciul este conținut în următoarele alimente

  • laptele de mamă este o sursă importantă, și deși, conține o cantitate mai mică de calciu decât laptele de vacă, are o absorbție mult mai bună (datorită raportului optim calciu:fosfat de 2:1).
  • laptele și derivatele de lapte (iaurt, brânzeturi) reprezintă principala sursă de calciu din alimentația umană. Între 1 și 2 ani este necesară o cantitate de lapte sau derivate de aproximativ 450- 500ml/zi, iar după 2 ani se recomandă un consum minim de 125ml lapte sau derivate lactate pe zi.
  • tofu (din soia) conține, de asemenea, o cantitate mare de calciu.
  • peștii oceanici mici (ex. sardinele) conțin o cantitate mare de calciu raportată la suta de grame.
  • alimentele de origine vegetală (cerealele, fructele, legumele) conțin cantități mici de calciu, totuși, prin proporția mare ce o reprezintă în alimentația umană, pot aduce un aport de până la 25% din necesarul zilnic. O cantitate mai mare o găsim în legumele cu frunze verzi, spanac, brocoli, mazăre, dar procentul de calciu ce se absoarbe dupa consumul lor este mic (datorită prezenței oxalaților).
  • preparatele de calciu pot fi folosite în completarea alimentației, dar numai la recomandarea medicului și după efectuarea analizelor medicale.

 

În concluzie, calciul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului copilului, necesarul său fiind mai mare în perioadele de creștere rapidă, respectiv cele de sugar și de adolescent.

O nutriție echilibrată, cu elemente din toate grupele alimentare, este garanția unui aport optim de calciu.

© Nutriţie pediatrică

Distribuie acest articol:
fb-share-icon

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.